Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről
Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?
Csípős világrekorderek
A világ chilitermelésének nagyjából egyharmada Indiában zajlik, ugyanakkor élen jár Thaiföld, Etiópia, Kína, Elefántcsontpart, Pakisztán és Vietnam is. A chilik világában Guinness-rekorderként volt számon tartva (2007-ig) a világ legcsípősebb chilipaprikája címet elnyert Red Savina Habanero névre keresztelt paprika. Ez az ízlelőbimbó-izzító paprikapéldány a csípősség erősségét vizsgáló Scoville-skála szerint 350-570 ezer egység közé esik a csípősségi egysége. A vizsgálat során a kapszaicin nevű anyagszintet mérik, mely a paprikák csípősségét okozza.
Ám az utóbbi években a csípősség-rekorder Habaneronak erős vetélytársa támadt, mégpedig egy hibrid chili, a Bhut Jolokia, más néven a „szellempaprika” színre lépésével, mely aztán átvette a világrekorder chili szerepet. A számok önmagukban is megdöbbentőek, hiszen a Scoville csípősségmérő skála szerint egymillió SHU-ra, csípősségi szintre van besorolva. Ez a szint nem kevesebb, mint 170-szer erősebbnek bizonyul a Tabasco-szósznál. Ha azt gondolnánk, hogy a szellempaprikának ilyen csípősségi aránnyal már nem igazán akadhatott vetélytársa, akkor tévednénk. Ugyanis nem is egy, hanem egyenesen három chilitípus is megdöntötte a rekordját. Először 2011-ben dobbantott szintet az Ausztráliából származó Trinidad Scorpion Butch T. Majd 2013-ban a Carolina Reaper, legutóbb, azaz 2023-ban, pedig az extrém erős Pepper X vitte el a pálmát.
Egy 2022-es kutatás a különböző típusú chili paprikák elhízás elleni, antioxidáns és táplálkozási hatásait vizsgálta. A kutatási áttekintés szerint a leginkább fűszernövényként használt chili paprika a maga antioxidáns tulajdonságainak és magas kapszaicin tartalmának köszönhetően hatékony megoldást kínálhat olyan egészségügyi problémákra, mint az elhízás – melyről kiderült, hogy a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kockázati tényezője. Egyes felvetések szerint, akár a rákmegelőzés egyik potenciális megoldásaként is működőképes lehet.
A chili immunerősítő hatása
Egy megfázásos megbetegedés során már tudjuk, hogy felerősödik az immunrendszer jótékony munkáját támogató C-vitamin szerepe. Ezzel a megoldással csökkenthető a betegség (például az influenza) időtartama. A chili amellett, hogy a citrusfélékhez képest kétszer több C-vitamint tartalmaz, még olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokban is gazdag, mint a béta-karotin, az A-vitamin és a kalcium. Mérsékli az ízületi gyulladást, elősegíti a jobb emésztést, javítja az anyagcserét, továbbá csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
A piros színért, az erős ízért és a jelentős antioxidáns hatásért felelős kapszaicin mellett a chili olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, mint a violaxantin (ez egy pigmentanyag, melynek köszönhetően van a sárga chili paprika is). Mindemellett pedig a chilik még tartalmazhatnak szemegészség javító hatással rendelkező luteint (főként a zöld, éretlen változatok); szinapinsav és ferulinsav nevű antioxidánsokat. Talán az előbb felsorakoztatott jellemvonásoknak köszönhetően még azok is kedvet kapnak egy kóstolóra, akik egyébként korábban irtóztak az erőteljes csípős ízektől.