2024.04.26. 12:46:02 4614 198

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.

Színes ruhák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes ruhák

Már kisgyermekként megtanítják nekünk, hogy minden tettünknek vannak bizonyos előjelű következményei. Ugyanez érvényesíthető a divatra is, hiszen sokan nem vitatják a tényt, mely szerint az öltözködésünknek is vannak, illetve lehetnek kihatásai – ezen belül is különösen a „fast fashion”, vagyis a gyors divat gyakorol nagyobb (negatív) befolyást a környezetünkre, mint azt elsőre gondolnánk.

Intő jelek

Az Amerikai Kémiai Társaság szerint az elmúlt két évtized során a divatgyártás a duplájára növekedett, mely – a jelenlegi tempótartás mellett – 2050-re akár meg is háromszorozódhat. Annak ellenére, hogy a legtöbb gyorsdivat-termékkel nem vagyunk megelégedve, az olcsóságára hivatkozva – gyakran kényszerűségből és szükségből – vásároljuk és használjuk azokat. Aztán következik a legrosszabb: a satnya anyagminőség miatt rövid idő alatt használhatatlanná feslő ruhaféléket eldobjuk. Nem beszélve arról, hogy egy felmérés szerint a gardróbszekrényekbe zsúfolt öltözékek nagyjából 20 százalékát soha nem hordjuk, és egy-egy lomtalanítási időszakban ébredünk csak rá arra, hogy milyen temérdek mennyiségű egyetlen alkalommal sem használt termékkel vesszük körbe magunkat. Az impulzusvásárlásnak a nap minden órájában hozzáférhető online vásárlási lehetőség sem tesz/tett jót.

A Mckinsey & Company multinacionális stratégiai és vezetési tanácsadó cég adatai szerint az emberek ma nem kevesebb, mint 60 százalékkal vásárolnak többet, mint a 2000-es évek elején tették. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha nem lépne képbe az a kiábrándító megfigyelés, hogy mindössze feleannyi ideig használják megvásárolt ruhaféléiket. A nők több mint 40 százaléka érez késztetést arra, hogy valami újat kellene vásárolnia, miután kilépett az otthona ajtaján.

A Gitnux független piackutató platform is felhívja a figyelmet a fenntartható divat fontosságára, mivel a becslések szerint a világ népességének tovább növekedése ezt elengedhetetlenné teszi (2030-ra 2,3 milliárd lehet bolygónk lakóinak száma). A legfontosabb kimutatásokat figyelembe véve: a divatipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért felelős, ezért szükséges azonnali lépéseket tenni a környezeti hatások csökkentése érdekében. Meglátásuk szerint a fenntartható divatra nem szabad úgy tekintenünk, mint egy újabb trendre, hanem létszükségletre, mely alapvető a bolygónk jövője szempontjából. A ruhaiparban használják fel a textíliák 60 százalékát, ám az ezekből készült termékeknek több mint 70 százaléka a hulladéklerakókban landol. Ezek a számok rávilágítanak arra, hogy egyelőre a textíliák többségét nem hasznosítják újra, mely tovább súlyosbítja a globális hulladékválságot.

Tippek a fenntarthatóbb és etikusabb öltözködés nevében

Reménykeltő, hogy ma már világszerte többen figyelnek a divat fenntarthatóvá tételére. Lássunk néhány gyakorlati tippet mindehhez:

  • Érdemes csak minőségi, tartós ruhákat vásárolni - az áruk hosszú távon meg fog térülni, és a viselésük is kellemesebb. Gondoljunk arra, hogy az olcsóbb változatok csak feleannyi ideig viselhetők.

  • Keressünk fenntartható, etikus divatmárkákat, melyek amellett, hogy környezetbarát megoldásokkal élnek, egyediek is.

  • Szerezzünk be többévszakos ruhaféléket, melyek az év több szakában is viselhetőek.

  • Éljünk a „megveszem, szeretem, viselem” hozzáállásával, így egyetlen ruhánk sem fog árválkodni a gardrób rejtett részein.

  • Felejtsük el a „használd, majd dobd el” elkeserítő módszerét – tanuljuk meg magunk (fel)javítani a ruháinkat, így még tovább használhatjuk azokat, ráadásul tetszésünk szerint át is alakíthatjuk azokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.