Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre
Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.
Egyre többen bólintanak rá arra, hogy mindenképpen megéri otthon elkészíteni a kenyeret.
Hogy miért? Mindennek több oka is van, amelyek közül most hozunk néhányat.
A házilag készített kenyér tartósítószer nélkül kerül az asztalra – melynek az egyik indoka az, hogy villámgyorsan el fogjuk fogyasztani, tehát fölösleges bajlódni a tartósítással.
Mivel az összetevőkről magunk gondoskodunk, így nagyobb eséllyel kiküszöbölhetjük az esetlegesen allergiát okozó alapanyagokat.
Saját ízlésünkre és étvágyunkra szabhatjuk az elkészítendő kenyerünket – ezzel a hozzáállással megkímélhetjük magunkat a pazarlástól, hiszen annyit sütünk, amennyire éppen szükségünk van.
Ma már a kenyérsütés is lehet szórakoztató – van, aki egyenesen hobbiként tekint erre – és időhatékony, főként abban az esetben, ha be tudunk szerezni egy kenyérsütő gépet. Ugyanakkor, ha a kedvünk úgy kívánja, akár a hagyományos kenyértészta gyúrás mellett is dönthetünk. Ez a határozott és ismétlődő mozdulatokat kívánó kenyértészta „megdolgozás”, stresszoldásra vagy meditációra is alkalmas. Sőt, a gyermekek is nagy örömüket lelhetik abban, ha részt vehetnek egy családi kenyérsütésben.
Családi és baráti összejövetelekre, ünnepekre készülve meglephetjük a vendégeinket a saját magunk által készített kenyérspecialitásokkal – csak bírjunk betelni a sok elismeréssel, mely legalább olyan szükséges lehet, mint só az ételbe.
Egy idő után már oly nagy örömünket lelhetjük a házi kenyérkészítés műveletében, hogy meg sem fordul a fejünkben boltból vásárolni a családi asztal központi étkét.
Minden kenyérkészítés egyúttal kreativitás-karbantartás is, melynek hatására talán sikerül olyan változattal is előrukkolnunk, melyről már régóta álmodoztunk – amellyel úgymond valóra válthatjuk a saját ízlelőbimbóink álmát.
Amellett, hogy egészséges csemege kerülhet minden alkalommal az asztalunkra, még a pénztárcánkat is megkímélhetjük a fölös kiadásoktól – hiszen az amúgy kis kiadások is idővel nagy összegek szülőivé válhatnak.
A kenyérsütés lehet egy terápiás folyamat, mely alkalomból belevághatunk egy több órát igénybe vevő kenyér elkészítésébe. Mindazonáltal, főként időhiány esetén, olyan receptek is a rendelkezésünkre állnak, melyeket akár egy fél óra múlva az asztalra tehetünk.
Az otthoni kenyérsütés fenntartható, környezetbarát megoldást kínálhat számunkra – hiszen nem lesz szükség fölösleges (gyakran műanyag) csomagolóanyagokra. Ugyanakkor kiiktathatjuk a szállítási költségeket is. Kedvet kaptál a sütéshez? Nos, akkor hol is van a nagyi receptje?