2015.05.27. 16:21:15 8281 171

Hasznos pénzügyi tudnivalók nyaralás előtt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Váltsunk pénzt vagy ne váltsunk? Vigyünk-e bankkártyát? Csak bankkártyát vigyünk vagy legyen készpénz is nálunk? Egyre közelebb a nyár és vele a hosszabb vagy rövidebb nyaralások szezonja. Mint annyi minden más az életben, ez is főleg pénz kérdés. Összegyűjtöttünk egy-két hasznos információt.

Felhőtlen nyaralás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felhőtlen nyaralás

Mivel a horvát tengerpart egy kedvelt és gyakori úti cél, engedjétek meg, hogy megosszam az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

  1. A szállás díját valószínűleg Euróban kérik, így legyen nálad legalább annyi Euro. Kempingekben, magánszállásokon esélytelen, hogy kártyával tudj fizetni.
  2. Az éttermekben vagy nem akarják vagy nem tudják elfogadni a bankkártyát (Pula főterén alig találtunk éttermet, ahol elfogadták volna a bankkártyát!), ergo legyen nálad készpénz. Kuna. Az is előfordulhat, hogy azon a helyen, ahol az egyik nap bankkártyával fizettél, egy következő nap már azt mondják, hogy ma nem lehet. Persze vannak pozitív tapasztalatok is.
  3. Ha nem muszáj, ne vegyél le kint ATM-ből készpénzt, nagyon drága.
  4. Az autópályán gyorsabb a kártyás fizetés.

További általános tippeket találtunk a Kiszámoló blogon:

Dombornyomott, vagy elektronikus kártya?

A legtöbb helyen elfogadják az olcsóbb sima (nem dombornyomott) bankkártyát fizetéskor. Azonban főleg, ha Európán kívüli helyre utazunk, érdeklődjünk a bankunknál, tudjuk-e majd használni a sima bankkártyánkat is.

Mikor jár le a kártyánk?

Kellemetlen élmény, ha odakint derül ki, hogy a kártyánk érvényessége lejárt. Ezért még indulás előtt gondosan ellenőrizzük a lejáratot. A kártya előlapján hónap/év sorrendben találjuk a lejárat dátumát. A kártya a feltüntetett hónap utolsó napjáig érvényes, utána se vásárlásra, sem készpénz-felvételre nem alkalmas.

Elég lesz-e a napi vásárlási limitünk külföldön?

Kérdezzük meg, milyen napi vásárlási limit és pénzfelvételi limit van beállítva a kártyánkhoz és gondoljuk végig, elég-e ez nekünk külföldön az esetleges szállásdíjhoz, vagy autóbérléshez. Ha nem, emeltessük meg a napi limitünket a bank ügyfélszolgálatánál.

Jelentsük be a bankunknál, hogy külföldre utazunk

A bankok a visszaélések miatt állandóan monitorozzák a kártyahasználatunkat. Ha hirtelen elkezdik külföldön használni a kártyánkat, letilthatják azt a biztonság miatt. Ezért tájékoztassuk előre a bankunkat, hogy milyen dátummal milyen országokban fogjuk használni a kártyánkat, így elkerülhetjük, hogy akaratunk ellenére letiltsák a kártyánkat.

Írd fel a kártya számát és a bank telefonszámát

Ha elhagyod vagy ellopják a kártyádat, azonnal tiltsd le azt, ehhez szükséges, hogy egy könnyen elérhető helyre jegyezd fel a kártya számát és a bank telefonszámát.

Biztonság külföldön is

Legyél körültekintő a kártyád használatával, különösen az ázsiai és afrikai országokban. Ne add ki a kezedből a kártyád fizetéskor sem és ne fizess vele gyanús helyeken.

Utazási biztosítás

Tudtad, hogy felesleges külön utazási biztosítást kötnöd, mert a bankkártyádhoz ugyanazt sokkal olcsóbban megkapod?

Készpénz vagy kártya?

A bankkártya ingyenesen használható vásárlásra, azonban akár komoly költségünk is lehet a devizaátváltásnál.

A nemzetközi kártyák vagy euró, vagy dollár-elszámolásúak, a költésünket először erre a devizára váltja a kártyatársaság, majd vagy a kártyatársaság, vagy a bankunk devizaeladási árfolyamon forintra váltja a költésünket. Ha a bankkártyánknak megfelelő devizában vásároltunk, akkor az első átváltást megspóroltuk, ha esetleg eurós, vagy dolláros számlánk van a bankkártya mögé párosítva, akkor a forintra váltás költsége sem terhel bennünket.

Nagyobb magyar városokban találunk kifejezetten olcsó pénzváltókat, (egy példa itt) amelyek 1-1,5 forintos árréssel váltanak eurót és dollárt. Ezekkel az árakkal gyakran jobban kijövünk, mint a bankkártyák átváltási rátáival, de ne felejtsük el a készpénztartás kockázatát.

Forrás és bővebb információ: kiszamolo.blog.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Csak Te és Te! - Egyedül nyaralni? Miért ne?

Bevallom, korábban el nem tudtam képzelni, hogy egyedül kívánkozzak nyaralni. Azt gondoltam, unalmas, eseménytelen napok lennének ezek társaság, család nélkül. Nyilván nem is úgy pörögnek a napok egyedül, mint társasággal, de azért jó néha néhány napra elvonulni csak magaddal.