2020.05.23. 16:58:07 13020 310

Házi módszerekkel – a levéltetű ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rózsakedvelőktől, a gyümölcsfa tulajdonosokig minden aktív kertészkedő fölött összegyűlnek olykor a borús felhők a levéltetvek megjelenése miatt. Persze remek vegyszereket fejlesztettek már ki a probléma ellen, de ezek sem működnek mindig, ráadásul nagyrészt ártalmas anyagok. De hagyjuk a vegyszereket, léteznek hatásos házi módszerek a levéltetű ellen!

Hobbi kertészkedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hobbi kertészkedés

A levéltetű az egyik legidegesítőbb kártevő, hiszen az egész növényt károsítja: nem óvatoskodik sem a levelekkel, sem a virágokkal, hajtásokkal. De még a termést is hajlamos tönkretenni. Mivel elég gyakran üti fel a fejét a probléma, a legtöbben már ismerik a klasszikus tüneteket; a levelek bepöndörödnek, fonákjukon apró fekete pettyek jelennek meg és a ragacsossá válik a felületük. A hajtások viseltesek, a termés, ha van, deformált.

Egyszer kevés a vegyszer

Sajnos a kifejlesztett tetűölő mérgek károsak az egészségre, igen drágák és nem elegendő egyszer használnunk őket. A parányi kártevők ugyanis újra meg újra visszatérnek, hogy ellepjék növénykéinket. Ha a kertünkben állatok vagy kisgyermek is van, különösen vigyáznunk kell ezekkel a készítményekkel. Ha van lehetőségünk, próbáljuk helyettesíteni a boltban kapható anyagokat természetes, otthon is előállítható permetszerrel!

Jóddal a levéltetű ellen

Egy liter vízhez keverjünk 1 dl tejecskét és fél ml jódot. Utóbbit patikában tudjuk beszerezni és fecskendővel tudjuk kimérni, adagolni. Könnyebben oldódik, ha először a tejet és a jódot vegyítjük, majd ezt követően adjuk a keveréket a vízhez. Felhasználás előtt alaposan rázzuk fel, majd rögtön fújhatjuk is a permetezni kívánt felületre.

A levéltetvek mellett gombás fertőzés ellen is hatásos.

Győzelem a levéltetvek felett – egyenesen a konyhából!

Még a fentinél is könnyebben hozzáférhető anyagokból is készíthetünk hatásos házi permetezőszert a levéltetvek megjelenésekor. Keverjünk fél liter vízbe 2 evőkanál folyékony mosogatószert és egy kávéskanál 20%-os ecetet. Az sem baj, ha csak 10%-os van a háznál, kevesebb víz és több ecet hozzáadásával ugyanazt a hatást érhetjük el. A tapadás elősegítéséhez még két evőkanál kristálycukrot is oldjunk fel az elegyben. Erre azért van szükség, mert tetű pusztító hatását akkor tudja kifejteni, ha nem csurog le azonnal a levelekről. Nagyon egyszerű, teljesen ártalmatlan családtagjainkra és háziállatainkra nézve, viszont könnyedén pusztítja a zöld, fekete és fehér gyapjas tetveket is.

Hogyha nagy a baj…

Mikor sokáig hagyjuk a kártévőt dolgozni a növényen, bizonyos részeken visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek. Ilyenkor a permetezés előtt ezeket a növényi elemeket éles, tiszta eszközzel távolítsuk el. Szükség esetén kezeljük a nyitva maradt „sebet”. Arra is figyeljünk, hogy a fertőzött rész ne érintkezzen eltávolításkor a még egészséges ágakkal, hajtásokkal és lemetszést követően gyűjtsük azonnal zsákba, ne hagyjuk a növény alatt a földön a hulladékot. Ha a fizikai tisztítás ezen a módon megtörtént, kezdhetjük a permetezést! Szélcsendes, maximum közepesen napos időt válasszunk hozzá.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...