2021.04.12. 17:47:59 8948 242

Hogyan mentsem meg a pénzem, ha baj van?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem egy krízishelyzetet élt már át az emberiség az évezredek során. A pénz, mint olyan, már nagyon régóta létezik. Történelmünk során a pénz feltalálása óta sok olyan esemény történt, ahol a fizetőeszköz az értékét seperc alatt vesztette el. Háborúk, természeti katasztrófák, járványok és válságok sorozatai borították fel -nem is egyszer- a teljes gazdasági és pénzügyi rendszert. A 2008-as válság óta most a vírus az, ami nagyban befolyásolja a világgazdaság alakulását. Vajon hogyan lehet felkészülni egy olyan krízisre, ami alapjaiban rengetheti meg a mi saját kis egyéni világunk pénzügyi biztonságát?

Pénzhiány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénzhiány

Ha baj van, akkor az általában csőstül jön. Azt gondolom, nem vagyok egyedül a megfigyeléseimmel ezen a téren. Amikor elindul a lavina, legyen ez bármilyen apró kis hógolyó az elején, végül ott állunk és akkora hózuhatagot kapunk a nyakunk közé, hogy alig győzzük kiásni magunkat alóla. Nem elég a vírus, a munkahely, vállalkozásunk elvesztése, egy családi tragédia, egy üzleti csőd vagy egy vagyontárgyunkban esett nagyobb kár olyan szinten tud bennünket padlóra küldeni, hogy ember legyen a talpán, aki egy ilyen helyzetet képes higgadtan kezelni. Az első javaslatom mégis az, hogy ne veszítsük el a fejünket még ilyenkor sem.

Ne ess pánikba

Bármilyen ijesztő és kilátástalan helyzetbe kerülsz, az első sokk a legnagyobb. Természetes, hogy lezsibbad az ember, és nem bír gondolkodni. A félelem, a biztonságos jövőbe vetett hitünk elvesztése teljesen összezavarhat és lebéníthat bennünket. Amit ilyen esetben tehetünk, az az első néhány nap átvészelése és a mentális egyensúlyunk helyreállítása. A pánik nem segít. Nincs olyan kilátástalannak tűnő helyzet, amit nem lehet higgadtan átgondolni végül. A pánikból hozott, kapkodó döntések a rossz helyzetet is még tovább ronthatják. A tőzsdei befektetők például feltétlenül azt javasolják, hogy ha a részvények zuhannak még véletlenül se akkor álljunk neki eladni őket. Csak veszíthetünk, és ezt a veszteséget így kézzel foghatóvá is tesszük. Vagyis, ne pánikból tegyük pénzzé minden értékünket, ha bajba kerülünk. Nagyon sokan arra hegyezik ki a csalási módszereiket, hogy bajba jutott emberek vagyonát szerzik meg fillérekért, holott ha higgadtan kezelnék a helyzetüket, pontosan láthatnák, mekkora érték van a kezükben. Nem szabad elkótyavetyélni amink van!

Oszd el a jövedelmedet, és spórolj

Akármilyen összegről is beszélünk, a kezünkbe kapott jövedelmünk biztosítja számunkra azt, hogy képesek vagyunk ellátni magunkat és a családunkat. Érdemes jól átgondolni mire is költjük a havi, rendelkezésre álló összeget. Az általános tapasztalat pénzügyi területen még mindig az sajnos, hogy nem takarékoskodunk. Nagyon sokan vélik úgy, hogy nincs miből, hiszen törlesztve a fennálló hiteleket, kifizetve a szükséges költségeket szórakozásra és egyéb örömszerző tevékenységekre, élvezeti cikkekre már nem jut szinte semmi. Akkor meg mi értelme is van annak, hogy folyton dolgozunk? Igen, ez való igaz, érdemes élvezni az életet, de azt is mértékkel és okosan. Azt szoktam javasolni ilyenkor, hogy szépen osszuk szét a havi jövedelmünket. A felosztás aszerint történjen, hogy sorrendben a legfontosabb, megélhetésünket biztosító összeget adjuk ki a kezünkből legelőször. Ezzel egy kicsit fellélegezhetünk, a biztonságunk garantálva van. Utána azokat a költségeket mérjük fel, ami még esedékes az adott hónapban. Ezek lehetnek szezonszerűek is, például az iskolakezdés költségei. Természetesen ezeket sem tudjuk megúszni. Utána jön, ami még belefér, de már plusz kényelmi kiadás. Ezen már bőven el lehet gondolkodni, hogy vajon feltétlenük szükséges most erre pénzt kiadnunk, vagy megspórolhatjuk a szóban forgó összeget. Ha úgy gondoljuk, hogy nem szükséges mondjuk idén a teljes nyári ruhatárunkat felfrissíteni, az erre szánt összeget akár félre is tehetjük a rosszabb napokra.

Biztonság megteremtése és befektetés

Még mindig nagyon sokan tartanak ott a pénzügyi gondolkodásban, hogy a biztosítás és a befektetés olyan luxus, amit egy hétköznapi ember nem igazán engedhet meg magának. Ideje ezen a gondolkodásmódunkon módosítani egy kicsit. Gondoljunk csak bele... Mi van, ha elveszítjük azt, ami a legfontosabb számunkra? Az otthonunkat. Egy zárlatos vezeték is elég hozzá. Ugye még belegondolni is rossz? Nos, az otthonunk biztosítása az egyik legfontosabb gondolat legyen. Most sokan szerencsére jobban gondoskodnak saját magukról is. A lakásunk sem lehet fontosabb az életünknél. Nem egy kedves ismerősöm keresett fel azzal, hogy segítsek ebben, mert ha nem is túl nagy összeggel, de valami életbiztosítása legyen elindítva. Ne a család örökölje például a sokmilliós hitel törlesztését. Gondolom azt sem nagyon kell magyaráznom, hogy az idősebb generáció milyen helyzetben van most. Nap mint nap látjuk és tapasztaljuk. A nyugdíjakból jó, ha a havi gyógyszerekre futja. Nagyon sokan szorulnak még most is a saját gyermekeik segítségére és anyagi támogatására. Bármilyen élethelyzetbe is kerülünk, mindig legyen egy olyan összeg, amit tulajdonképpen megmentünk saját magunktól, saját magunknak. A jövőnk érdekében és a megélhetésünk biztosításáért. Gondoljunk előre a lehetséges nehezebb napokra és tervezzünk. Csak így van esélyünk arra, hogy a gazdasági és pénzügyi krízishelyzeteket valamilyen módon átvészeljük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Így ne legyen a kedvenc konyhai masinád energiafaló! – A gazdaságos mosogatógép használatról

Az tény, hogy minden XXI. századi nő imába foglalja annak a nevét, aki feltalálta a mosogatógépet. Rengeteg időt megspórolhatunk a használatával, hiszen a kis gépezetbe csak be kell pakolni a szennyes edényeket, egy kattintás és szinte azonnal fényesen ragyognak az alig néhány perce még maszatos evőeszközök, tányérak.

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.