2019.08.16. 17:48:13 9156 253

HORVÁTORSZÁGBAN AUTÓVAL – MIRE FIGYELJÜNK?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Horvátország a magyarok körében is igen kedvelt nyaralási célpont. Mivel autóval is könnyen elérhető, és sokan döntenek az utazás e formája mellett, jó ha tudjuk, a magyar-horvát határon túl egyes közlekedési szabályok eltérnek a hazaitól. Mint mindig, a prevenciónak itt is igen jelentős a szerepe. Hisz ki szeretné elrontani az utazást például egy csúnya szabálysértési bírsággal? Előzzük meg a bajt!

Utazás autóval - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás autóval

Tartsuk szem előtt, eltérő sebességkorlátozás vonatkozik azokra, akiknek két évnél frissebb a jogosítványuk, vagy még nem ünnepelhették a 24. születésnapjukat. Főszabály szerint autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi utakon 110 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, míg lakott területen belül történő közlekedés esetén 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Ám a fent említett csoportba tartozók autópályán maximum 130-cal, gyorsforgalmi utakon 100 km/h sebességgel, lakott területen kívül pedig 80-nal mehetnek.

A gyorshajtókra kiszabandó bírságok, akárcsak Magyarországon, sávosan változnak és a jogsértés súlyától függően negyvenezer és hatszázezer forint közötti összegűek is lehetnek. A járművezetők azzal is számoljanak, hogy egy esetleges szabálysértés elkövetése esetén helyszíni bírságot is kiszabhatnak velük szemben az eljáró rendőrök, s ha a helyszínen nem tudják teljesíteni a kifizetést, a hatóság akár ideiglenesen elveheti az útiokmányokat.

Tilos Horvátországban vadkempingezni, s e kategóriába sorolandó az az eset is, ha a sofőr, illetve a vele utazók az autóban töltik az éjszakát, egy útmenti parkolóban. Súlyos birsággal kell számolni tettenérés esetén.

Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a járműben mindig legyen láthatósági mellény. Egyrészt annak meglétét bármikor ellenőrizheti az eljáró rendőr. Másrészt, ha elháríthatatlan esemény következtében az autópálya leállósávjában, vagy a gyorsforgalmi út szélén kénytelen megállni, az autót elhagyva a járművezető köteles magára ölteni a mellényt.

Szerző: dr. Sári Judit

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...