2019.05.14. 12:53:47 9142 274

Kalandozzunk a Dunántúlon: a Szigetköz és a Bakony
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha teljes kikapcsolódásra vágyunk, akkor a természetjárás a legjobb választás. Ha a nyugisabb helyeket szeretnénk felkeresni, ahol a természet még tényleg szinte érintetlen, akkor érdemes egy kis Nyugat-Dunántúli kitérőt tenni, és meglátogatni azokat a helyeket, ahol amellett, hogy segítik az idelátogatókat, a természetre még tényleg vigyáznak.

Szigetköz, Dunakiliti, Duna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szigetköz, Dunakiliti, Duna

Szigetköz - térj le az útról

Győr lüktető élénkségével csendes ellentétben van a várostól karnyújtásnyira lévő Szigetköz, ahol a vizitúrázók és bringások élvezhetnek ki a legjobban, de a Duna-ágak és elbűvölő települések között gyalogtúrát is tehetünk. Vannak természetesen kiépítettebb részi, mint például Lipót, ahol a termálfürdőben talán csak hétköznap lehet lazítani, mert a hétvégék általában túlzsúfolt - bocsánat, ez itt most nem a reklám helye. Ugyanakkor, ha letérünk az útról, és felmegyünk a töltésre, vagy a vízitúrázást választjuk, akkor csodákban lesz részünk. Doborgaz a Duna tövében, Hédervár az Árpád-fával, a kastélyával, megannyi kisebb vagy nagyobb település nyújt felhőtlen kikapcsolódást.

Ha városba vágyunk Mosonmagyaróvár remek kis kávézókat, éttermeket sorakoztat fel, de a lényeg itt tényleg a természet, ami fantasztikus élővilággal rendelkezik, csak le kell térni a főbb útvonalakról és élvezni a zöld és a víz ölelését, hiszen itt bármerre nézünk a Mosoni-Duna vissza-visszaköszön ágacskák és erek, nagyobbacska folyó formájában. Apró szigetek, mocsár és lápvidék, vidra és hód, vaddisznó és gólya, erdők és tisztások, magaslesek és nyugalom mindenütt. Síkvidék, szóval nagyon még elfáradni sem fogunk, persze a ha be akarjuk járni, akkor jó eséllyel nem lesz gond az elalvással este, és több napra lesz szükségünk.

Szigetköz kétkeréken

Mi egy tavaszi, kétnapos kerékpártúrán vettünk itt részt, és a csoda akkor jelent meg számunkra, amikor Ásványrárónál letértünk a kerékpárútról és a töltésen folytattuk a tekerést. :) Bár nehezebb volt a terep, megérte, hiszen így tényleg láthattuk mitől sziget-köz a Szigetköz, és kikapcsolódás ekkor vált felhőtlenné, szóval térj le, és csak élvezd. Győr- Hédervár-Győr volt a terv. Hédervárhoz egy kis kerülővel tértünk vissza, miután Áványrárótól Lipót felé haladtunk a töltésen, szántóföldeken keresztül :) és megnéztük Doborgazsziget és Dunasziget környékét is - amit kár lett volna kihagyni, isteni házi mézet vettünk egy családtól, egy kis ékszerdoboz Doborgaz, és finomakat lehet itt enni is a dunaszigeti Popey étteremben. 60 km-es volt a táv így az első nap, melynek a végén Héderváron szálltunk meg, ahol megnéztük a fentemlített kastélyon és Árpád-kori fán kívül a krumplibogár szobrot is :). Hazafelé mi tettünk egy kis Lébényi kitérőt, ami ugyan már nem a Szigetköz, de így láthattuk a gyönyörű, román stílusú templomot, és a táv mindössze 45 km volt vissza Győrig.

Bakancsban

Gyalogosan a Holt-Duna tanösvényt ajánljuk, ami egy 7 km-es túra a Duna legszebb szigetközi holtága körül. Dunaremete és Lipót környékét járhatjuk itt be, a körtúra a remetei kikötőtöl indul - ami sajnos már csak a nevében őrzi az egykori hajós forgalmat -, és itt van a vége is. A kör belsejében található terület fokozottan védett, és szervezetten lehet csak megtekinteni, ugyanakkor ezen körtúra útvonalon bármikor bárki végigmehet, és elmerülhet a csodálatos tájban.

Vízen

A Felső-Szigetközben érdemes vízitúrázni is, szintén megjelölhetjük kezdő és végpontként Dunakilitit, közben az ördögszigeteki tavak és a görgetegi bukó nyújt felhőtlen élményt a vízitúrák szerelmeseinek. Ha még kevésbé vagy tapasztalt, akkor Dunakilit-Helenai tavak távot ajánljuk, ami mindössze hat és fél kilométer oda-vissza.

Bakony - Vinye, Bakonybél és a többiek

Bakony, Csesznek a távolbólBakony, Csesznek a távolból

Ha Győrből nem északra, hanem délre indulunk, akkor mindössze 30 perc kocsikázással a Bakonyban találjuk magunkat. Vadregényes táj, amit érdemes felfedezni. Kezdhetjük például Cseszneknél, ahol 3 szurdok érintésével tehetünk körülbelül 5 órás körtúrát: a Kőmosó-szurdok, a Kő-árok és az Ördög-árok nem fog csalódást okozni, ha szeretsz sziklás ugyanakkor vadregényes hegyi túraútvonalakon bóklászni. Itt kötelező a túrabakancs, van hogy köteleken kell mászni, vagy létrán megtenni egy kisebb szintemelkedést.

Ennél nyugodtabb sétát tehetünk Bakonybélben, ahol kilátókat, barlangokat és tantúraútvonalakat találunk. Kulturális látnivalói között meg kell említeni a Bencés apátságot és a Pannon Csillagdát, ami idősebb gyerekekkel remek programlehetőség.

Majd vissza a vadregényes, igazi Bakonyba: a Cuha-völgye remek kis túraútvonalat szolgáltat, ám ha éppen árad a Cuha-patak, meglehet, hogy vizesek leszünk, szóval a kamásli nem árt. (Ha szeretsz vonatozni, akkor a cuha-völgyi vasútvonalat ne hagyd ki, az egyik legszebbnek tartják az országban. Porva-Csesznek megállónál mindenképpen állj meg nézelődni, gyönyörű az épület!) A bakonyi betyárok búvóhelyeit is felkeresheted itt: a Betyárpamlag-barlangot és a Zsiványbarlangot. Vinyétől indulva egy 13 km-es körtúra várhat ránk, ha belevágunk, és mindent feltérképezhetünk, a Cuha csobogásától, a barlangokon keresztül a vasútig ezen az útvonalon: Vinye, Cuha-szurdok, Porva-Csesznek vasútállomás, Kopasz-hegy, Üveghuta, Hódos-ér és ismét Vinye. Egy felkapotabb túraútvonalról van szó, de népszerűsége - hidd el - nem véletlen.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...