Kétes eredetű élelmiszerek budapesti gyrososokban!
Kétes eredetű élelmiszereket és higiéniai problémákat is találtak gyrost, kebabot és humuszt árusító fővárosi vendéglátóhelyeken. A 16 vizsgált étterem esetében minden második helyszínen volt valamilyen probléma!
Az adóhatóság közleményében csak “kelet-mediterráni ételeket kínáló” éttermeknek nevezett 16 görög, török és arab kifőzdében öt hatóság szakemberei egyszerre tartottak ellenőrzést a múlt héten.
Közös vizsgálat
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak segítségével csapott le. Idegenrendészeti probléma nem volt, de az adóhatóság minden második vállalkozásnál talált olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melyek származását az étterem nem tudta igazolni.
Nem mindig az étel a rossz
Olyan étterem is volt, ahol a bevételeket nem ütötték be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat. A vendéglátósok gyakran még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.
Éttermenként több százezer forint bírságot szabtak ki, csaknem 70 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány-, és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vontak ki a forgalomból.
Forrás: vs.hu