2016.03.23. 15:38:40 17516 341

Megállni vagy várakozni tilos?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közúti közlekedésben részt vevő járművezetők jogosítványuk megszerzésekor KRESZ ismereteikről is tanúbizonyosságot tesznek, azonban sajnos sok esetben tapasztalható, hogy tudásuk hiányos, esetleg az idő múlásával megkopott. Különösen érvényes ez a megállás és várakozás szabályai esetében.

Megállni tilos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megállni tilos

Az 1/1975 KPM-BM rendelet alapján megállásról beszélünk a be-és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel-és lerakodáshoz szükséges ideig történő megálláskor, illetve- ha a jármű egyéb okból egy helyben tartózkodik, és a vezető a járműnél marad, de legfeljebb 5 percig. E szabályból fontos megemlíteni a mindenki által ismert 5 perces szabályt, mely csakis akkor érvényesül, ha nem hagyjuk el a gépjárművet. Ebből eredően, ha a sofőr ott hagyja az autóját, vagy a megállásnál hosszabb ideig egyhelyben tartózkodik, már várakozásról beszélhetünk.

Várakozni tilosVárakozni tilos

A vonatkozó jogszabály alapján megállni - ha közúti jelzésből, illetve egyéb jogszabályi előírásból más nem következik- csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén akkor szabad megállni, ha a jármű mellett legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Itt szintén kivételt képez, ha a közúti jelzés mást mutat, ugyanis meghatározott helyeken a KRESZ kifejezetten tiltja még a megállást is. Ilyennek tekinthető a gyalogos átkelőhely, a hidak, autóbuszöblök, illetve az autópályán a kapaszkodósávok, vagy éppen a kerékpársávok.

A járművek megállását, vagy várakozását mindezek mellett táblák is tilthatják, így megállás, illetve várakozás megkezdése előtt kiemelten kell figyelni a kihelyezett közlekedési táblákat.

A fenti szabályok ismerete azért nagyon fontos, mert azok megszegése szabálysértésnek minősül. Érdemes figyelni arra, hogy a kiszabható helyszíni bírság mértéke tízezer forint, míg pénzbírságként akár húszezer forintba is kerülhet figyelmetlenségünk. s akár a közterület-felügyelő is megbírságolhatja a figyelmetlen autóst.

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?