2015.01.07. 12:32:06 6518 15

Milyen tandíj vagy gyermek előtakarékossági formát válassz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyarok spórolnak, de megtakarítani nem tudnak vagy nem akarnak. A GFK Hungária piackutató adatai szerint 98% fontosnak tartaná, hogy megtakarítása legyen, mégis csak kb. 18% rendelkezik azzal. Pedig az előrelátóknak könnyebb lehet például a gyermekük továbbtanulásának a finanszírozása is.

Diploma, egyetem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diploma, egyetem

Beugró az egyetemre vagy egy kulcs az első lakáshoz

Minden szülő jobb életet, egyszerűbb megélhetést kíván a gyermekének. Ez ma nem lehetséges a megfelelő ismeretek megszerzése nélkül, amihez az egyetemek és főiskolák képzései juttathatják hozzá gyermekünket, unokánkat. A tandíj azonban borsos összegű lehet, nem is beszélve a kollégium vagy az albérlet áráról, az utazásról, a könyvekről és a tanszerekről. Ha idejében gondolsz a gyermeked jövőjére, akkor nemcsak az ő, de a saját életedet is megkönnyítheted.

Először is nem 18 éves korában kell kapkodni majd, hogy miből teremted elő a tandíjra valót, hiszen továbbtanulni a mai világban egyszerűen muszáj! Másodszor pedig, ha az immár fiatal felnőtt gyermeked ennek köszönhetően jobb álláshoz juthat majd, az is levesz a válladról egy gondot. Sőt, a megtakarításod mértékétől függően, lehet, hogy még az első lakásvásárlásában is tudsz neki segíteni. Hiszen minden szülő álma az, hogy könnyedén, gördülékenyen induljon gyermekének a Nagybetűs.

Babakötvény és Start számla

A Start számlát az államkincstárnál lehet megnyitni a babakötvényhez. Amikor megnyitod ezt a számlát az állam egyszeri 42.500 Ft-os alaptámogatást ad, örökbe fogadott gyermek illetve alacsony jövedelmű családok ezen felül még kétszer 44.600 Ft-os támogatást is kapnak (két részre osztva a gyermek 7 és 14 éves korában). Start számla nélkül is lehet babakötvényt vásárolni, ekkor az Államkincstárnál marad a támogatás összege.

A pénzed államkötvényekbe fektetik, a befizetésekhez 10%-os állami támogatást kaphatsz, illetve maximum évi 6000 Ft-ot (az összeg a rendszeresen támogatottak részére ennek a duplája). A babakötvény kamatadómentes és nemcsak születéskor köthető meg, célszerű azonban minél korábban, úgy nagyobb hasznot érhetsz el. Az állam garantálja az infláció feletti plusz 3%-os kamatot.

Felhasználása jogilag korlátozott: tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére és más jogszabályban meghatározott célokra fordítható. Mivel 2006 óta lehet csak igényelni, a felhasználás mikéntjéről még nem sok mindent tudunk.

Életbiztosítás alapú gyermek előtakarékosság

Természetesen nem csak államilag támogatott előtakarékossággal rendelkezhetsz, a különböző biztosító társaságok is remek konstrukciókat nyújtanak, amelyekkel adott esetben még az államinál is magasabb hasznot lehet elérni. Ezeknek általában rugalmasabb a hozzáférése és a felhasználhatósága is, valamint a 10. év után szintén kamatadó menetesek, ráadásul akár 8-10%-os kamattal is számolhatsz. Ezek közül is választható alacsonyabb hozamú, de nagyobb biztonságot kínáló megtakarítás, illetve akár olyan biztosítást is köthetünk, hogy halálunk esetén maga a biztosító fizesse tovább a havi díjakat, egészen a futamidő végéig. Így garantálhatjuk, hogy gyermekünk mindenféleképpen megkapja a pénzét.

A feltételek biztosítónként, bankonként eltérhetnek, érdemes jól körüljárni a kérdést.

Gyermek megtakarítási számla

A gyermek megtakarítási számlát bármikor megköthetjük és oda tehetjük félre azt az összeget, amit a gyermekünk számára kívánunk gyűjteni. Ez a fajta megtakarítás egy likvid előtakarékosság, ami annyit tesz, hogy bármikor hozzá lehet férni az összeghez. Kamatozása ennek köszönhetően nagyon alacsony, kb. 2%, terheli a kamatadó és az EHO, ami a csekély profit 22%-át már el is vitte. Egyetlen előnye tehát az, hogy bármikor hozzáférhetünk az összeghez és szabad a felhasználása. Ez valószínűleg nem az elsődleges szempont, ha a gyermekünk tovább tanulására gondolunk.

Melyiket válaszd?

Természetesen mindenkinek más lesz az ideális megoldás, attól függően, hogy havonta mennyit tud vagy szeretne erre a célra fordítani, illetve mennyit hajlandó kockáztatni. Ha az elhatározás megszületett, akkor már csak a megfelelő intézményt kell megtalálni hozzá.

Forrás: elotakarekossag.konnyuhitel.hu, babakotveny.hu, origo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?