2014.05.23. 12:00:00 16513 178

Mire jó egy üveg szóda? – Mi is kipróbáltuk, rozsda ellen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki gondolná, hogy üveg „bubis víz” vagy az egyik legnépszerűbb üdítő csodákra képes ott, ahol a legmárkásabb tisztítószerek már nem bevethetőek, vagy épp ki akarjuk kerülni ezen vegyszerek alkalmazását. Ha Te is a természetesség és a csillogó, rozsdátlan felületek híve vagy, a mai naptól másként nézel majd a szódás vagy kólás üvegre.

Egy kis régimódi szóda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy kis régimódi szóda

A szódabikarbóna áldásos hatásáról már olvashattatok korábbi írásainkban itt és itt is.

Már egy kicsit régi, de szép és praktikus? Mentsd meg a rozsdától!

Adott volt két szép, de korábban ragyogóbb felületű fürdőszobai polc, ami megérett rá, hogy megszabadítsuk az apró rozsdafoltoktól. Elő hát egy szivaccsal és egy, a rozsdára is alkalmazható csodaszerrel. Bevallom, próbálkoztam, súroltam, de csak nem akart 100%-ig eltűnni. Hát úgy maradt, végülis a használhatóságán az a pár folt nem változtat…

Ebbe még bele is törődtem volna, viszont akadt még egy krómozott felületű tároló, amivel szintén elbánt az idő vasfoga, no meg persze a fürdőszobai pára és gőz. (Érdekes, hogy e helyiségbe szánt bútorok is rozsdásodhatnak.) Úgy gondoltam, itt már nem próbálkozom szuper szerekkel, inkább utánaolvastam, hátha akad otthon valami kevésbé mesterséges anyag, amivel eltűntethető a rozsdafolt. Én a két legegyszerűbbet teszteltem.

A kóla teszt

Sok mindent hallottunk már róla, hol az üdítők királyának hiszik, máskor a legegészségtelenebb szomjoltó a világon a kóla. Nos, krómozott felületek esetében a rozsdával egész jól elbánik. Öntsd rá a problémás részre (picit állni is hagyhatod), majd mosd le. Én picit a szivacs dörzsi részével rásegítettem, vigyázva, hogy azért a felület ne karcolódjon. Nem mondom, hogy 100%-os lett, de nem értem el rosszabb eredményt, mint a korábbi tisztítószerrel, és sokkal olcsóbb volt!

A szóda teszt

A másik, nagyon egyszerű szer a szóda. Spricceld rá az érintett területre (szintén lehet hagyni, hogy picit álljon), aztán egy darab alumíniumfólia segítségével dörzsöld/töröld át a felületet, majd öblítsd le. A rozsda eltűnik, a felület pedig csillog-villog!

Ti milyen házi szert ismertek és szerettek is alkalmazni?

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Túl vagy már a tavaszi nagytakarításon? – Ha még nem, most megmondjuk a tutit

Tudjuk, lassan itt a forró évszak, úgyhogy ez a nagytakarítás már inkább nyári, mint tavaszi. De hát annyira egybefolynak már ezek az évszakok, úgyhogy szerintem egy apró csúszás igazán belefér. Ha viszont azt sem tudod, hogyan is állj neki, mutatunk egy szuper ötletet, amivel még hatékonyabb és még gyorsabb lehetsz.

Mérgező háztartás? Van kiút

Számos tanulmány rámutatott bizonyos háztartási vegyszerek egészségre gyakorolt káros hatásaira. Legyen szó lefolyótisztításról, légfrissítésről, mosogatásról, mosásról, szőnyegtisztításról, minden területen jelen vannak a toxikus anyagok. Ezek a vegyszerek bőrirritációt, szédülést, étvágytalanságot, asztmát, súlyosabb esetben különféle belsőszervi problémák, sőt agykárosodás okozói is lehetnek. Szerencsére van kiút…