2017.03.15. 08:10:00 6543 168

Ünnepi rendezvények a forradalom és szabadságharc évfordulóján
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Budapesten, vidéken és külföldön is tartanak megemlékezéseket ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A hagyományos ünnepségek mellett más színes programokkal is várják az érdeklődőket a március 15-ei rendezvényeken.

Rákoscsabai kokárda, az 1848-49-es szabadságharc emlékműve (Kép: wikipedia.hu) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rákoscsabai kokárda, az 1848-49-es szabadságharc emlékműve (Kép: wikipedia.hu)

A programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál tart ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A kormányfő a fél 11-kor kezdődő állami díszünnepségen - Tarlós István főpolgármester köszöntője után - szólal fel.

A kormányfő beszéde után indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül éri el a Dísz teret.

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal várják az ünneplőket, akik a többi között kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathatnak és hagyományos magyar finomságokat kóstolhatnak. Az Országházban ingyenes nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát.

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor és Kövér László házelnök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Délvidéken, Bácskossuthfalván és Szabadkán vesz részt ünnepségen, a Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényein. A KDNP parlamenti frakcióvezetője, Harrach Péter a Pest megyei Márianosztrán mond ünnepi beszédet a fél 11-kor kezdődő ünnepségen a Virág Benedek Általános Iskolánál.

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány díját 11 órától adják át a fővárosban. Köszöntőt mond Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke.

A Jobbik "Még kér a nép!" mottóval tart megemlékezést a budapesti Petőfi-szobornál, a Március 15. téren. Az ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, Z. Kárpát Dániel és Fülöp Erik alelnök és Varga-Damm Andrea jogász. A rendezvény délután fél 2-kor kezdődik.

Az LMP tagjai tíz órától a Pilvax Kávéházban emlékeznek az 1848-49-es eseményekre, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos beszédével.

A Demokratikus Koalíció elnöksége fél 11-kor a Pilvax kávéház előtt tartja rendezvényét, amelyen beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök.

A Magyar Liberális Párt délután fél kettőtől szintén a Pilvax közben emlékezik, Fodor Gábor pártelnök és Bősz Anett ügyvivő szólal fel.

A Párbeszéd Magyarországért a budavári Táncsics-börtönnél tart megemlékezést, amelyen Szabó Tímea társelnök mond beszédet.

Az Együtt rendezvénye reggel kilenckor az V. kerületi Petőfi-szobornál lesz, Berkecz Balázs alelnök mond beszédet.

A Majtényi László volt ombudsman államfői jelölését kezdeményező Elnököt a köztársaságnak csoport vonulásos demonstrációt tart 15 órától. Az Operától induló séta után az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén beszédet mond Majtényi László.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen fél 11-től, Csanádpalotán fél 5-től mond beszédet ünnepi megemlékezésen.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője Bács-Kiskun megyében Tiszaugon, Gátéren, Orgoványban és Szankon is ünnepi beszédet mond.

A központi rendezvények mellett a fővárosban és vidéken is több megemlékezést tartanak.

Az ünnepségek és egyéb rendezvények miatt több helyen lezárásra, forgalomkorlátozásra kell készülni. A közlekedési változásokról bővebb tájékoztatás érhető el a rendőrség (www.police.hu) és a Budapesti Közlekedési Központ (www.bkk.hu) honlapján.

Forrás: mti

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Állati (jó) anyaság – Mert a legszebb érzések előhozzák a benned szunnyadó állatot!:)

Anyának lenni a világ legszebb, legkülönlegesebb és egyben legnehezebb feladata. Közhelyes, de tényleg van abban valami, hogy ha gyermekünk születik, lesz egy másik, testünkön kívül dobogó szívünk. Az érzések bennünk folyamatosan változnak, és mintha velük együtt változnánk mi is.

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Locsolkodás és tavaszváró mulatság a szentendrei Skanzenben

Március 31-én és április 1-jén, húsvétvasárnap és hétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat a Skanzenben.