2015.05.04. 13:29:49 8580 186

4 tévhit a tavaszi allergiáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavasztól őszig rengeteg ember életét megkeseríti az allergia, és számos bölcsességgel, jó tanáccsal vagy éppen tévhittel találkozhatunk. Ezek közül gyűjtöttük össze a négy leggyakoribb hiedelmet, amelyeket bizonyára te is hallottál már. Hihetünk nekik?

Allergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Allergia

A méz enyhíti az allergiás tüneteket

Ez a hiedelem valószínűleg onnan ered, hogy a méz kis mennyiségű pollent tartalmaz, ami segít abban, hogy a szervezet immunissá váljon rá. Ez azonban sajnos nem igaz. Nem a méhek által szállított pollenek okoznak allergiát. Nincsen azzal semmi gond, ha valaki mézet eszik, és biztos jótékonyan is fog hatni a szervezetére, de a szénanáthával kapcsolatos problémáit nem fogja megoldani.  

Az allergia felnőtteknél nem alakulhat ki

Teljesen hibás az az állítás, hogy valaki vagy allergiás vagy nem allergiás. Igaz, hogy a legtöbb allergia már gyermekkorban kialakul, de nincsen semmi szokatlan abban, ha felnőttkorban, vagy még később jelenik meg az allergia. Az allergia első tünetei akár 60-70 éves korunkban is kialakulhatnak, tehát sohasem lehetünk teljes biztonságban az ilyen problémákkal szemben. 

A virágok okozzák a legtöbb allergiát

Ez egyértelműen nem igaz, hiszen napi szinten nem is érintkezünk olyan sokat virágokkal.

Sokkal több kárt okoznak a fűfélék és a fák pollenjei. Ezek a növények sokkal nagyobb szerepet játszanak a mindennapi életünkben, ezért nehéz elkerülni a pollenjüket. Ez az oka annak, hogy ők okolhatók az allergiás megbetegedések nagy részéért.

Csak gyógyszerekkel lehet enyhíteni az allergiás tüneteket

A gyógyszerek természetesen segítenek csökkenteni az allergia tüneteit, és néha nélkülözhetetlenek, különösen súlyos allergia esetén. Ha azonban csak enyhe allergiában szenvedsz, és a gyógyszerek (amelyeknek meglehetősen sok mellékhatása van) több kárt okoznak, mint amennyire használnak, más lehetőségekhez is folyamodhatsz. 

Az egyik leghatásosabb módszer, ha igyekszel elkerülni a pollenekkel való érintkezést. Napközben, amikor magas a pollenkoncentráció, maradj a lakásban, tartsd zárva az ablakokat, de ha mégis kimész a szabadba, vegyél fel maszkot vagy egy zsebkendővel takard el az orrod és a szád. Ezzel távol tarthatod magadtól a polleneket, és teljesen természetes módon enyhítheted az allergia tüneteit.

További természetes tippek az allergia ellen: Tavaszi allergia - Röhögve túléled!

Forrás: dormeo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.