2024.01.20. 15:39:30 6440 257

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nemrégiben zárult Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka vagy ritkulóban levő növényfajokat, a védelmüket és a hozzájuk kötődő problémákat.

Fehér tündérrózsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér tündérrózsa

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által meghirdetett internetes szavazás résztvevőinek 47 százaléka voksolt a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg 33 százalékuk a vízi rucaörömre (Salvinia natans), 20 százalékuk pedig a mocsári aggófűre (Senecio paludosus) szavazott.

Ezúttal a szavazásra jelölt fajok vízi, valamint vízközeli élőhelyekhez kötődtek, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt. A fajokra a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján lehetett szavazni az egyesület együttműködő partnere, a Magyar Biológiai Társaság támogatásával.

A Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom részeként minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt.

A fehér tündérrózsa Magyarország úszóhínár-társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak.

Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait 4 zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Magyarországon leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön lehet találkozni vele, valamint elszórtan - a Északi-középhegység kivételével - az ország nagy részén előfordul. Európában általánosan elterjedt, csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Európában ritka, Észak-Afrikában és kelet felé Közép-Ázsiáig vannak előfordulásai.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa név pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók.

Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Melegvízű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...