2020.10.09. 17:00:33 10242 302

Ajjaj, eldugult? Így old meg házi praktikákkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lefolyó eldugulása először csak kellemetlenségeket okoz a napi rutinban, rövid idő alatt azonban akkora problémává nőheti ki magát, hogy külső segítségre szorulunk. Olykor igen költséges és macerás beavatkozásra. Néhány házi praktikával azonban elkerülhető a nagyobb baj!

Lefolyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lefolyó

Az első intő jelek mellett ne menjünk el tétlenül! Ha lassabban folyik le a víz a lefolyón vagy esetleg össze is gyűlik és kellemetlen szagot érzünk, okunk van gyanakodni az elakadásra. Ilyenkor jöhetnek a házi praktikák, amik segítenek -szó szerint- megoldani a helyzetet, hogy minden a maga útján folyhasson tovább.

Minden vizes helyiségben más lehet a probléma oka.

A fürdőszobai környezetben általában az elhullajtott hajszálak és testszőrzet keveredik a tusfürdő, szappan, sampon anyagaival, ezekben pedig már sok minden apróbb kosz is elakad, így alkotva egy vaskos torlaszt. A zsíros szennyeződés idővel összekövül, tehát ha sokáig várunk, nem lesz egyszerű dolgunk. Ez a zuhanytálca és a kád lefolyóján tud a padlóösszefolyóban de a kézmosóban is elfordulhat. A megelőzés a legjobb fegyver: havonta mossuk át a lefolyót erre szánt tisztítószerrel, zuhanyzás, fürdés után pedig minden alkalommal távolítsuk el a megtapadt hajat.

Ha már kész a baj, akkor pumpára lesz szükségünk, kádban pedig a víz nyomását is segítségül hívhatjuk, ha megtöltött kádnál kezdünk neki a pumpálásnak. Forró vízzel töltsük fel a kádat, hogy a szennyeződés minél jobban feloldódjon!

Ezzel szemben mellékhelyiségben már változatosabb lehet az oka annak, ha nem úgy folynak a dolgok, ahogy kellene. Például bepottyant egy kozmetikum kupakja, a gyerekek beleejtettek valamiféle játékot, vagy valami kiborult és a feltörléshez használt papírtörlőt dobtuk a csészébe. Jellemzően itt is elsőként nehezebben megy le a víz és később tapasztalható csak teljes elzáródás. Mivel ebben az esetben nem beszélhetünk tiszta vízről, kicsit alaposabb előkészületet igényel, ha házilag kívánjuk elvégezni a tisztítást. Újságpapírral vagy takarófóliával fedjük be a problémás rész körülvevő járólapot, szerelkezzünk fel könyékig gumikesztyűvel, a kellemetlen szagok és fröccsenések ellen kendővel vagy maszkkal és egy védőszemüveg sem árthat. És már indulhat is lefelé a csőgörény. Ha az nincs otthon, próbálkozzunk széthajtott drótvállfával, itt a kampó nagy segítségünkre lesz.A legjobb védelem pedig, ha már idejekorán megtanítjuk a csemetéknek is, hogy a WC-papíron kívül semmit ne dobjanak a WC-be, ideértve az egészségügyi holmikat, a papírtörlőt és az egyéb háztartási hulladékot is.

Ha a konyhában üti fel a fejét a probléma, akkor legtöbbször zsíros szennyeződések, ételmaradékok lerakódása áll a háttérben. A mosogatáskor és az öblítések során lejutó zsírok, olajok lerakódnak a csövek falán és ez a folyamat addig a pontig folytatódik, míg teljesen eltömődik a cső. Ezt kémiai úton megoldhatjuk, ha van otthon forró víz, ecet és szódabikarbóna. Egy bögrét az utóbbiból öntsünk a lefolyóba, majd küldjünk utána egy csésze 20% -os ecetet. Ha az intenzív habzás csökkenni kezd, engedjünk rá forró vizet. Ismételjük meg többször is a folyamatot, de ha még ez sem segített, indítsunk erősebb támadást! Kezdjük egy bögre konyhasóval, majd mehet egy bögre szódabikarbóna, egy nagy bögre ecet! Hagyjuk bő tíz percig hatni, majd öblítsük néhány liter forró vízzel.

Összességében a megelőzés legfontosabb pontjai tehát:

  • Ne hagyjuk, hogy váratlan tárgyak kerüljenek a lefolyóba, ha mégis ez történne ne lehúzni, inkább kivenni próbáljuk (akkor is, ha kellemetlen)!
  • A főzés során megmaradt olajat töltsük üvegekbe, majd adjuk le a benzinkúton, vagy más olyan helyen, ahol ilyen típusú veszélyes hulladékot elfogadnak!
  • Haj-, és szakállvágás, hajmosás után egy papírtörlővel távolítsuk el a levágott szálakat, ne a lefolyóba próbáljuk belemosni.
  • A papírtörlő, a papízsebkendő, az intim törlőkendők legtöbb típusa nem a toalettpapírhoz hasonlóan viselkedik, ha lehúzod. A papírtörlő megdagad és a másik kettő sem foszlik el megfelelő mértékben ahhoz, hogy gond nélkül tovább haladjon a csöveken – ezeket tehát inkább a szemetesbe dobd.
  • Az intim higiénia eszközei (vatta, tampon, intimbetét) szintén nem valók a lefolyóba. Nem csak a környezetszennyezési faktor miatt, hanem azért sem, mert a vizet magukba szívva dugulást okoznak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...