2016.10.18. 18:11:54 10021 237

Brexit - Kétévi csúcson a brit infláció
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csaknem két éve nem mért szintre gyorsult a múlt hónapban a brit infláció. Londoni elemzői vélemények szerint a font meredek ívű gyengülése miatt az infláció a következő hónapokban várhatóan még tovább emelkedik.

Angol font - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angol font

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniában legutóbb 2014 novemberében mértek ilyen ütemű tizenkét havi inflációt, és 2014 júniusa óta nem gyorsult ilyen mértékben az éves infláció egyik hónapról a másikra.

Augusztusban 0,6 százalék volt az éves brit inflációs ráta.

A szeptemberi drágulási ütem meghaladta a várakozásokat is: az előrejelzési konszenzus 0,9 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Az ONS szerint az infláció múlt havi gyorsulásában még nem a font gyengülése volt az elsődleges tényező, hanem az üzemanyagárakban belépő éves bázishatás.

A Bank of England - a brit jegybank - legújabb előrejelzése szerint a brit infláció 2018-ra már eléri a 2,4 százalékot, és ennek elsődleges oka a font meredek gyengülése lesz.

A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a BoE számára. A jegybank kormányzója, Mark Carney azonban a minap kijelentette: a Bank of England a brit EU-tagság megszűnéséből eredő reálgazdasági sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik. A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig mélységi rekordra süllyedt az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta.

A referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többséggel arra szavaztak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Londoni pénzügyi elemzők a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a Bank of England előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a brit jegybank számára előírt 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik, mielőtt a font eddigi gyengülésének inflációs átszűrődő hatása enyhülni kezdene.

A cég modellszámításai szerint azonban, ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet.

Ha a font még tovább zuhan, akkor a Bank of England lépésváltásra kényszerülhet, és az már valós fontválságot jelezhet - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A Bank of England egyelőre enyhítési ciklusban jár: augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?