2020.09.28. 15:04:42 8214 258

Csigabiga, menjél ki… - vegyszermentes csiga-kitoloncolás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még ha gyerekként igencsak szeretted is a csigákat és a mai napig óvatosan közlekedsz eső után, nehogy véletlen meggyötörj egyet a cipőtalpaddal, akkor is bizonyára idegesítettek már ezek a kis jószágok. Például amikor leették helyetted az termést az eperről. És nem ez velük az egyetlen baj.

Csiga a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csiga a kertben

Ha kertészkedni szeretsz, esetleg van kisállatod, akkor a csigák nem lesznek jó barátaid. Ezek az elsőre jópofának tűnő kis állatok ugyanis étkezésük során gallyra vágják a növényeidet. Lelegelik a legfinomabb epreket (majd, ha az elfogyott a többit is), megcsócsálják a virágok, növények leveleit. Lyukas (vagy teljesen elfogyasztott) levelekkel viszont a növényeid, kis hobbi fáid tönkremennek. Hiszen hol fotoszintetizáljanak, lélegezzenek, ha nincsen hozzá zöld felületük?

És a csiga nem csak saját fogyasztásával, hanem étekként is okozhat gondot. A kutyusok előszeretettel kapják fel és eszegetik meg a kert kis lakóit, akkor is, ha veszélyesek rájuk. Márpedig ezek a házas állatok csúnya élősködőket telepíthetnek meg a kutyusunkban, például a tüdőt támadó férgeket, ami rövid úton kedvencünk halálához vezet.

De mit tehetünk a csigák ellen, ha nem akarunk vegyszerekhez nyúlni?

A megelőzés részben segít

Ilyenkor ősszel számoljuk fel a csigák rejtekhelyét: az eresz esővízgyűjtői körül, növénykaspók alatt és sűrű bokrok tövében százával találkozhatunk velük. Nagyobb kövek közötti résekben is megbújhatnak. Szedjük össze és távolítsuk el őket valami távolabbi pontjára a természetnek, az eddig biztonságos lakhelyüket pedig tegyük számukra kényelmetlenné, hogy már ne legyen ideális telek a csigaház alá.

Nem éppen kíméletes módszer, ugyanis a sóra csúszva a csiga komoly mart sérüléseket szerez, de nagyon hatékony, mert messze elkerülik majd a sóval körül szórt területet. Fontos, hogy az eső elmossa, így rendszeresen újra kell sóznunk. Növényeinknek, és az állatok talpának, bőrének sem tesz jót, ezért csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol nem ártunk vele a csigán kívül más élőlénynek.

Sör

A csigák odavannak a sörért, ezért akár egy edényt megtöltve sörrel odacsalogathatjuk őket a kert többi részéből egyetlen helyre. Elpusztulnak és nem lesz egy élvezet a sörös-csigás tálat üríteni, de kétségkívül hatékonyan győzedelmeskedünk felettük. Ha nem akarunk edényt beáldozni, akkor ássunk félig a földbe egy sörösüveget, vagy sörrel megtöltött, nagyobb szájú PET palackot, a csigák lelkesen belemásznak. Ezt egy mozdulattal kidobhatjuk és kerülhet másik a helyére, ha megtelt.

Napfény

Napos helyre ültetett növényeket kevésbé támadják a csigák, hiszen ők maguk nem szeretik a napfényt. A rendszeres fűnyírás és a sövény ritkítása is segítségünkre lehet emiatt, viszont ez inkább napsütéses időszakban, tavasszal és nyáron működik. Sajnos a most következő évszakokban nem a leghatékonyabb választás.

Tarts kacsát vagy sünit!

Hogyha van kerti tavad, lehetőséged és kedved, szerezz be egy pár néma kacsát, futó kacsát! Nekik kiváló eleség a csiga, örömmel kutatják fel és eszik meg a kerted teljes csigakészletét. De ha a sünit találod szimpatikusabbnak, alakíts ki olyan kuckót, ahová szívesen befészkelnek és biztonságban tudhatod őket! Nekik nem csak a csigák, de az egerek is természetes táplálékul szolgálnak, tőlük is egy csapásra megszabadulhatsz!

**Kávézacc **

Nem csak a talaj javítását szolgálja, ha kiszórsz némi kávézaccot a kertedben! A csigák messziről kerülik, így nulla forint ráfordított költséggel űzheted el őket a veteményesedről.

„Extra tipp”

Hogy ű-zheted el a csiga-bigát? Csűgű-bűgű! ;)

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...