2021.11.25. 11:50:00 7776 267

Dugványozz karácsonyi kaktuszt, hogy az ünnepekkor még több növényed virágozzon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedvenc karácsonyi kaktuszodat dugványokról szeretnéd szaporítani, de nem mered? Van egy gyors és egyszerű módszer a karácsonyi kaktusz dugványainak gyökereztetésére, amely minden alkalommal sikeres lesz!

Virágzó karácsonyi kaktuszok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágzó karácsonyi kaktuszok

Annyira egyszerű a karácsonyi kaktusz dugványait gyökeresíteni, hogy azt el sem hiszed! Még azokat a növényrészeket is megmentheted, amelyek lehullottak vagy letörtek a növényről. Sőt, nem csupán meggyökereznek, de bimbót is hoznak és virágoznak.

Válaszd ki a szaporítandó karácsonyi kaktuszt

Akár egy gyönyörű színű karácsonyi kaktusszal szeretnél egy-egy újabb szép cserepet megtölteni, akár dúsabbá varázsolnád a meglévőt, nem lesz nehéz dolgod. Ráadásul a karácsonyi kaktuszt a metszése arra ösztönzi, hogy több hajtást hozzon! A karácsonyi kaktuszon keress egy elágazási pontot, ahol körülbelül 3 vagy 4 levélből (szelvényből) álló, egészséges szárdarabot tudsz levenni és csippentsd le ezt az ipszilon alakú részt a dugványozáshoz.

Hogyan kell a karácsonyi kaktusz dugványait megfelelően leszedni?

Olykor elég óvatosan meghajlítani és megcsavarni a kapcsolódási pontnál ahhoz, hogy lepattinthassuk a növény szükséges részét, néha pedig segédeszközt kell használni a vágáshoz. Ha többféle színből is szaporítasz egyszerre, célszerű megjelölni a dugványokat vagy a dugványozási helyet, hogy ne a virágzáskor érjen minket meglepetés.

Szaporítsd a karácsonyi kaktusz dugványait vízben

Tegyél néhány követ egy üvegedénybe és önts rájuk némi vizet. Ide mehetnek bele úgy a szárdarabok, hogy ne érjen a vízbe bele az aljuk sem. A kövek akadályozzák meg a kaktuszok vízbe merülését, így azok nem kezdenek majd el berohadni. (Van olyan vélekedés is, amelyik szerint a dugványokat pár órára vagy akár napra félre kell tenni, és utána csak beledugni szükséges a laza termőtalajba.)

A karácsonyi kaktusz dugványtároló helye

A gyökereztető edénykét tartsd jól megvilágított, de közvetlen napfénytől mentes helyen, ahol nyomon követhető a víz elpárolgása, és szükség szerint pótold a vizet! Az edényben lévő páratartalom önmagában hagyja gyökeret ereszteni szárdarabot a rothadás miatti aggodalom nélkül.

Utolsó mozzanat, az ültetés

Amint megjelennek a növény alján a gyökerek, ültessük el vagy ugyanabba a cserépbe, mint az anyanövény, ha „dúsítani” szeretnénk, vagy készítsünk elő neki egy saját cserepet. Használjunk kaktuszokhoz való virágföldet, ha van rá lehetőségünk, bár a hagyományos virágföldet némi hozzáadott perlittel vagy kertészeti homokkal elkeverve szintén megfelelő táptalajt kapunk a növény növekedéséhez.

A karácsonyi kaktuszok elég gyorsan gyökereznek, és az év bármely szakaszában szaporíthatók, bár az aktív növekedési időszakban gyorsabban végbemegy ez a folyamat.

Forrás: www.flowerpatchfarmhouse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Túl vagy már a tavaszi nagytakarításon? – Ha még nem, most megmondjuk a tutit

Tudjuk, lassan itt a forró évszak, úgyhogy ez a nagytakarítás már inkább nyári, mint tavaszi. De hát annyira egybefolynak már ezek az évszakok, úgyhogy szerintem egy apró csúszás igazán belefér. Ha viszont azt sem tudod, hogyan is állj neki, mutatunk egy szuper ötletet, amivel még hatékonyabb és még gyorsabb lehetsz.