2014.11.14. 19:46:55 12253 45

Egy étel, amit nem lehet megunni: a töltött hús
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különböző töltött húsokban az a jó, hogy többféleképpen elkészíthetőek, melegen és hidegen is fogyaszthatóak, éppen ezért "újrafelhasználhatóak". A recepteken mindig lehet egy kicsit változtatni, és egy egyszerű ételt is ínyenc fogássá lehet varázsolni, ha kísérletezünk például a fűszerekkel és a töltelék egyéb hozzávalóival. Töltött hús receptek a cikkben!

Sertéssült | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sertéssült | Fotó: 123rf.com

Ó azok az ízletes és finom töltött húsok. Egyszerű az elkészítésük, általában mindenki szereti őket és nagyon látványosak is! Most egy-két húsimádó receptet válogattunk össze nektek Sylvia konyhájából!

Töltött dagadó recept

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg sertésdagadó
  • 30-40 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 db zsemle (szikkadt)
  • só, bors, ételízesítő, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Töltött dagadó | Fotó: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.huTöltött dagadó | Fotó: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu

Elkészítés:

A dagadót óvatosan felszúrjuk (én általában a hentest kérem meg). A zsemléket hideg vízbe áztatjuk.

A meghámozott fokhagymát apróra vágjuk, a friss petrezselyemzölddel együtt.

A darált húshoz hozzáadjuk az alaposan kicsavart zsemlét, tojást, fokhagymát és a petrezselyem zöldjét.

Sóval, borssal, ételízesítővel és őrölt pirospaprikával ízesítjük. A tölteléket jól összedolgozzuk, majd a dagadó üregébe töltjük. A végét hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk.

Kívülről a húst sózzuk, borsozzuk. A tepsibe kevés vizet öntünk, és alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési fokozaton) kb. 1,5 óráig sütjük (ha szükséges a vizet még pótoljuk).

Majd levesszük a fóliát, és mindkét oldalát pirosra sütjük.

A megsült dagadót néhány percig pihentetjük, ujjnyi vastagra szeleteljük. Másnap hidegen fogyasztható.

Húsimádó csirkecomb

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só, bors, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 púpozott ek. mangalica zsír
  • 2-4 dkg vaj

Elkészítés:

A megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a darált sertéshúst, a zúzott fokhagymát, pirospaprikát. Ízesítjük még sóval, borssal, ételízesítővel és ráütjük a tojást, majd jól összedolgozzuk. Óvatosan fellazítjuk a csirkecombok bőrét, és alátöltjük a tölteléket.

A tepsit kikenjük a zsírral, belerakjuk a töltött combokat, tetejüket megkenjük vajjal, öntünk alá kb. 1 dl vizet, és alufóliával befedjük.

180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési fokozaton) kb. 30-40 percig óráig pároljuk, majd a fóliát eltávolítva készre sütjük.

Tipp: a megmaradt tölteléket gombócokká formázzuk, zsemlemorzsába megforgatva, fasírozottként olajban kisütjük.

Töltelék variációk

A darált húst természetesen apróra vágott csirkemájjal is helyettesíthetjük, de a hús akár teljes mértékben ki is hagyható a töltelékből. Helyette több kenyér és zsemlemorzsa használható. Ha egy kicsit mégis fel akarjuk dobni, akkor zöldborsó, gomba és más zöldség is kerülhet bele.

Izgalmas ízeket érhetsz el egy kis szerecsendió, rozmaring vagy kakukkfű használatával a szokásos paprika helyett.

Jó étvágyat!

Forrás: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, könnyű és citromos! - Süti, 3 összevetőből

Itt a nyár a sarkunkban, úgyhogy ideje a sütőt kicsit pihenőre állítani. De mi van akkor, ha a család süteményre vágyik? Olyanra, ami könnyű, ami frissítő, és nem feltétlenül a háziasszonyok rémálma. Ha egy ilyen édesség az álmotok, most mutatjuk, hogyan is készítsd el!

Valamit sütnél pünkösdre? Próbáld ki ezt a finom túrós „ökörszem” receptet

Az ünnepi asztal sütemény nélkül olyan, akár egy regény főhős nélkül. A hagyományos ünnepek között élenjáró pünkösd sem az igazi édes és sós, illatos és ínycsiklandó nyalánkságok nélkül. Most egy túrókrémes édesség receptjét hoztuk el, amit a család és a vendégek ugyancsak boldogan nassolhatnak.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.