2014.04.28. 18:53:08 4304 23

Elzárja Brüsszel a pénzcsapokat? Új számlát egyelőre nem nyújtunk be
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eddig megérkeztek Brüsszelből Magyarországra a támogatások, de az Európai Bizottság keményen vizsgálódik a kormány pénzosztásával kapcsolatban. Ha nem felelünk meg az elvárásoknak, nem kapunk több pénzt. A kormány szerint a gyakorlat megfelel a szabályoknak, azonban a szakmai kifogásokat szívesen fogadják. Egy biztos, egyelőre - a vizsgálat lezárásáig - nem küldünk új számlákat.

Euro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Euro

Az Európai Bizottság valóban küldött levelet a magyar hatóságoknak április 16-án, de ezzel nem függesztette fel az uniós pénzek kifizetését. Ezt válaszolta a regionális politikáért felelős biztos, Johannes Hahn szóvivője a VS.hu kérdésére, hogy igazak-e azok az információk, amelyek a magyar sajtóban, konkrétan a 444.hu honlapján megjelentek. A Bizottság az uniós pénzkifizetést menedzselő magyar intézményrendszer átszervezése miatt aggódik, különösen a menedzsment és az ellenőrzési rendszer működése miatt, ezért további információkat vár a magyar hatóságoktól.

Jogszerűen használják-e fel az úniós pénzeket?

A biztos hangsúlyozta, hogy a kifizetést nem függesztették fel, de meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az új irányítási rendszer megfelelően működik. A szóvivő maga is emlékeztetett arra, hogy az április elsejétől életbe lépett változások egy-kétezer ember munkáját érintik, akik mostantól a minisztériumok keretében tevékenykednek. Brüsszel arról is meg kíván győződni, hogy kellő mértékű-e az adminisztráció teherbíróképessége. Mindez azért fontos, hogy biztonságban legyenek az európai pénzügyi alapok és az adófizetők érdekei, illetve a magyarok is bízhassanak benne, hogy a pénzeket jogszerűen használják fel – közölte a szóvivő. Az Európai Bizottság ezért garanciákat kért a magyar hatóságoktól az új rendszer működésére, hogy „a jövőbeli kifizetésekre vonatkozóan értékelhesse a helyzetet”. A Bizottság a VS.hu-nak adott válaszában megjegyezte, hogy a brüsszeli és a magyar hatóságok folyamatosan kapcsolatban vannak egymással, és ennek alapján elemzik a helyzetet. Reményeik szerint a magyar válasz még az előtt megérkezik, hogy Magyarország benyújtaná az újabb kifizetési kérelmet – utalt a biztos arra, hogy megfelelő válaszok nélkül ne számítson a magyar kormány további juttatásokra.

A korábbi rendszerben igényelt pénzek jönnek, csak az újak nem

A régi viccel reagált Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a 444.hu cikkére: Moszkvicsokat osztogatnak vagy Zsigulikat fosztogatnak – bár ezt a megközelítést a cikket író újságíró később kikérte magának.

Az unió május végéig vizsgálja a új kifizetési rendszert – az előző szisztémát, az április 1. előtti NFÜ-s korszakot rendben találta. Brüsszel abban állapodott meg a kormánnyal, hogy április 15-e után a vizsgálat végéig Magyarország nem küld ki új számlát. A helyettes államtitkár szerint épp ezért sem lehet a kifizetés felfüggesztéséről beszélni, ahogy a 444.hu állította: csak akkor lehet megtagadni egy kifizetést, ha kint van egy számla, amelyet ki kellene egyenlíteni. Ha azonban nincs kint számla, nem lehet a kifizetés felfüggesztéséről sem beszélni.

A helyettes államtitkár szerint nagyjából 350 milliárdos tételről lehet szó. Arra számít, az unió vizsgálata júliusig lezárul. Csepreghy Nándor közölte, a korábbi számlákat kifizetik, nagyjából 600 milliárdot várnak az EU-tól a következő hetekben. Benyújtanak még egy nagyjából 1 milliárd eurós számlát is, amely szintén április 15-e előttre vonatkozik, ennek kifizetésére is ígéretet kaptak.

A pályázók nem érzékelnek majd semmit a fennakadásból, az összeg a költségvetés tartalékából is fedezhető – hangsúlyozta Csepreghy. A jelenlegi procedúra sem a 2007-13-as források kifizetését, sem a 14-20-as pályázati időszak indulását nem veszélyezteti – tette hozzá. A következő költségvetési ciklusra vonatkozó pályázatok amúgy is csak októberben indulnának. Szerinte Magyarország meg tudja majd győzni Brüsszelt, hogy a forráskifizetés szabályos. A kormány hajlandó elfogadni a bizottság szakmai érveit, de a politikai érveket külön kell választani – mondta Csepreghy.

A VS.hu kérdésére, hogy az uniós kifogások közül mit tartanak politikainak, Csepreghy Nándor azt mondta, a Bizottságnak joga van vizsgálni, hogy egy tagállam milyen rendszerben használja fel a pénzt, de ha a tagállam be tudja bizonyítani, hogy politikától függetlenül, szakmai érvek mentén használja fel a forrásokat, akkor a rendszer eldöntése tagállami hatáskör. Ha a Bizottság ezt vitatja, azt a kormány nem tudja elfogadni.

A VS.hu arra is kíváncsi volt, miért csak most derül ki ennek a vitának, illetve vizsgálatnak a ténye. Csepreghy Nándor magyarázatul közölte, azért nem hozták nyilvánosságra, mert ez egy szakmai levelezés a kormány és az EU között. A vizsgálat kimeneteléről viszont beszámolnak.

Mi történik, ha mégis elzárják a pénzcsapot?

Az Európai Bizottság tavaly egyszer már felfüggesztette az uniós pénzek kifizetését, mert a pályázatokban közreműködő mérnököktől magyar kamarai igazolást vártak el, amivel gyakorlatilag kizárták a külföldiek részvételét, és ezzel megsértették az uniós alapelveket. A magyar állam emiatt hónapokon át saját zsebből finanszírozta a kifizetéseket. A kormány éppen ezzel párhuzamosan szervezte be a Miniszterelnökség alá az uniós pályázati rendszert, Lázár János államtitkár pedig idén áprilistól a minisztériumok alá vonta a korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendszerében működő irányító hatóságokat és közreműködő szervezeteket. Ez az átalakítás több ezer embert érintett.

Amikor az érintettek arra panaszkodtak, hogy tömeges elbocsátások várhatók, a Miniszterelnökség azzal reagált, hogy csak azok mennek el maguktól, akik elégedetlenek az alacsonyabb díjazással. Eközben gőzerővel folyik a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklus lezárása. Ezeknek a projekteknek a befejezésére és pénzügyi elszámolására még egy bő év van, utána már elvész az a pénz, Magyarország már nem tudja felhasználni, amit addig nem fizettek ki. Ezen a bő egy éven még mintegy 1500 milliárd forint múlik. A pályázók eddig is panaszkodtak, hogy az utófinanszírozásban kifizetett uniós pénzekre több hónapot kell várniuk, az újabb elakadás számos fejlesztést sodorna végveszélybe.

Forrás:vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...