2020.06.03. 15:59:31 7228 225

Enyhült a recesszió az euróövezetben májusban, de hosszú az út a fellendülésig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Májusban is meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye az euróövezetben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint, és bár vannak arra utaló jelek, hogy a nehezén már túljutott a 19 országot tömörítő régió, még hosszú hónapok telhetnek el a növekedés újraindulásáig.

Euro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Euro

A szerdán közzétett végleges adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 31,9 pontra nőtt az áprilisi 13,6 pontról. A végleges érték meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 30,5 pontot.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 30,5 pontra emelkedett az áprilisi 12,0 pontról. A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 28,7 pontos értéknél.

Áprilisban mindkét index értéke a felmérések kezdete, 1998 óta nem látott mélységbe süllyedt. Bár a májusi végleges értékek jóval meghaladják az áprilisit, mindkét index nagyon messze áll a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbtől.

Az euróövezeti tagállamok kormányai májusban elkezdték a koronavírus-járvány terjedését fékező intézkedések lazítását, így fokozatosan újraindult a gazdaság. Ám az embereket, akik közül sokan szembesülnek a jövedelmüket és egészségüket fenyegető veszélyekkel, továbbra is otthon maradásra bátorítják a kormányok, és számos vállalat még mindig zárva tart, így a beszerzésimenedzser-indexekből összességében borús kép rajzolódik ki.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,3 pontra nőtt az áprilisi 17,4 pontról, a végleges adat kissé felülmúlja az előzetesen közölt 31,4 pontot. A szolgáltató ágazat BMI-je 32,6 pontra emelkedett az előző havi 16,2 pontról.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,1 pontra emelkedett az áprilisi 11,1 pontról, ami ugyancsak felülmúlja az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 30,5 pontos értéket. A szolgáltatóipari BMI az áprilisi 10,2 pontról 31,1 pontra nőtt, ami ugyancsak jobb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 29,4 pontos értéknél.

A BMI-adatok jól tükrözik az euróövezeti recesszió mélységét és kiterjedtségét, minden tagállamban újabb hónap telt el úgy, hogy a gazdasági aktivitás meredeken csökkent. Ezért az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) példátlan mértékű ütemben csökkenhet a második negyedévben a munkanélküliség rekordmértékű emelkedésével párhuzamosan - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette, reménykedésre ad okot, hogy májusban minden megfigyelt országban érzékelhetően enyhült a recesszió. Olaszországba már visszatért az optimizmus a kilátásokat illetően, valamivel kisebb mértékben Franciaországba is, a többi országban pedig jelentősen mérséklődött a pesszimizmus.

Ha csak el nem indul a koronavírus-járvány második hulláma, a kórokozó terjedését fékezni hivatott intézkedések fokozatos kivezetése kétségtelenül segít talpra állni a gazdaságnak, és erősíti a bizalmat. Ám a kilátásokat rontja, hogy a lakossági kereslet gyenge maradhat, és a vállalatok is visszafoghatják kiadásaikat. Valószínűleg a fogyasztói szolgáltatásokat érintik majd legsúlyosabban és leghosszabb ideig a járvány terjedését fékező intézkedések, ami különösen nagy teher a teljes fellendülésre nézve.

Az IHS Markit szakemberei ezért az euróövezeti GDP közel 9 százalékos éves csökkenésére számítanak az idén, a válság előtti szint újbóli elérése pedig szerintük "több évet vesz majd igénybe".

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.