Ezekkel a módszerekkel töltheted fel a kamrád!
Bár még nincs itt az őszi szüret, az aratás és az elrakások nagy időszaka, de már van olyan, amivel érdemes a spájzunkat betárazni. Bár most még rágondolni sem akarunk, idővel eljön majd a nyálkás ősz és a hideg, szürke tél. Ekkor pedig díjazni fogjuk a nyár ízeit, színeit, illatait és főként tápanyagait. Nézzük, milyen tartósítási, elrakási módokból válogathatunk!
A zöldségek és gyümölcsök ebben az időszakban halmoznak el minket és még akkor is jóval egyszerűbb és olcsóbb beszereznünk őket, ha nem teremnek meg a saját kertünkben. Ha már ilyen nagy választék áll rendelkezésünkre, tartsuk szem előtt, hogy befőzni, eltenni csak egészséges, friss, és teljesen érett alapanyagokat érdemes.
Lekvár, dzsem és szörp
Az egészséges gyümölcsfák általában többet teremnek, mint ami a termési időszak alatt otthon lefogy, így szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a maradékot eltehetjük télire. Piacon vagy őstermelőtől is szerezhetünk befőznivalót, készülhet szilvalekvár, barackdzsem és bármi más, amit szeret a család. Kísérletezzünk új gyümölcs-párosításokkal, izgalmas fűszerekkel is! Szörpök esetén sem muszáj a hagyományos ízekhez ragaszkodnunk – ha esetleg azt annyira nem kedveljük. A levendulaszörppel például nagyon is érdemes próbálkozni!
Paradicsomi ügyek
Nagyobb szemű, húsos, leves gyümölcsű paradicsomokat főzzünk be paradicsomlének, paradicsompürének. Télen isteni összetevőként szolgálnak majd levesekhez, főzelékekhez, tészta feltétekhez, ivólevekhez. Ha a szárított paradicsomot szeretjük, az aszalásra is érdemes időt szánnunk, fűszeresen, olívaolajban eltéve mennyei kiegészítője mediterrán ízvilágú menüknek.
Aszalás
Bár már a paradicsomnál szóba került, meg kell említenünk önállóan is. Hiszen az aszalással tartósíthatunk gyümölcsöket, zöldségféléket, gyógy- és fűszernövényeket, sőt, akár még vöröshagymát is. A gyerekeknek egészséges „rágcsát” készíthetünk, ha cikkekre vágott almát aszalunk. Érdemes ehhez savanyúbb fajtákból válogatnunk. A megaszalt terméseket vászontasakokban tudjuk hosszabb távon jól tárolni. A fűszernövényeket és egy-két gyümölcsöt hagyományos szárítással is eltehetsz. Ehhez szellőjárta, naptól védett helyen, lógatva vagy rácson terítve kell hagynod teljes száradásig a terményeket.
Savanyítás
Szintén kihagyhatatlan, hiszen a téli, nehezebb ételek mellé könnyítésnek jól csúszik a csalamádé, a savanyú káposzta, uborka. De kerülhet az üvegbe apró dinnye, cukkini, zöldparadicsom, karfiol vagy akár répa. Ezek mind-mind más ízzel, izgalmas állaggal köszönnek majd vissza fogyasztásuk során.
Borok és pálinkák
Régi szokás szerint, akinek kertje volt, többnyire néhány tő szőlője is volt, ha pedig szőlő termett, bor is készült. A gazda mindig rendkívül büszke a borára, nem is ok nélkül, hiszen a szőlő gondozása, a bor előállítása nem kevés munkájába kerül. Az isteni nedű, azonban minden fáradtságot megér! A pálinkafőzés szintén nagy hagyományra tekint vissza hazánkban. A lepotyogott termésből gyűjthetünk cefrének valót és ha hagytuk dolgozni a természet folyamatait, utána indulhat a pálinkafőzés. Bár ez jelenleg háznál is engedélyezett, vannak olyan vállalkozások, ahol nagy rutinnal rendelkezők főzik be a termést nekünk.
Forrás: balintgazda.hu/