Fedezd fel a színes burgonyákat, amik nem „édesek”!
Tudtad, hogy a burgonya európai térhódítása XVI. Lajos francia király gyógyszerészének köszönhető? Az ördög eledelének tartott növényt, a hibás elfogyasztás miatt sokáig nem termesztették. Ugyanis sokan tudatlanságból a mérgező leveleket és termést fogyasztották a gumók helyett!
Sőt, a burgonya őshazáiban - Peru és Chile - számtalan színvariációban létezett, de az európaiak akkori kényes ízlésének valamiért csak a fehér húsú felelt meg.
A nagy mennyiségben növényi színezőanyagot tartalmazó fajták igazán izgalmassá tehetik ételeinket, a színes ételek növelik az étvágyat, további nem elhanyagolandó érv mellettük, hogy a gyerekek is szívesebben eszik meg ezeket. Az édesburgonyához hasonló színekben pompáznak. Ráadásul a burgonyagyökér az egészséges ételek közé tartozik, amennyiben nem a bő olajban sült fogást választjuk.
Egy kis utánajárással te is beszerezhetsz az itthon különlegességnek számító színűekből:
- Svájci kék burgonya - A típusú, azaz salátának való; több országban chips is készül belőle.
- Perui lila burgonya - B típusú, tehát főzni való
- Svéd kék burgonya – C típusú, sütéshez való
- Skót felföldi vörös –burgonyapürének ajánlott
Az ezekben található természetes antioxidánsok, az antocianinok a konyhai feldolgozás hatására kevésbé bomlanak le, így a szervezetbe jutva hatékonyan előzik meg a különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A színes burgonyák a tapasztalatok alapján könnyebben megfőnek, ill. előbb meg is sülnek, mint a hagyományosan felhasznált fajták.
Érdekesség:
Hazánkba kerülve először földi alma vagy földi körte néven vált ismertté, és fokozatosan vált csak alapélelmiszerünké.
Forrás: origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20121029-burgony-krumpli-alapanyag.html