2020.08.26. 15:43:11 10843 283

Figyelem: változtak a jótállási szabályok!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A 10.000, - forint feletti tartós fogyasztási cikkekre kormányrendelet tette kötelezővé az egy éves jótállást a vállalkozások részére. Ez vitán felül egy előremutató és fontos fogyasztói jogokat védő jogszabály, azonban egy drága termék esetén egy év elteltével már kevés esélye van a fogyasztónak egy meghibásodott termék kapcsán igényt érvényesíteni.

Jótállás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jótállás

Ezen a méltánytalan helyzeten kíván javítani a jogalkotó, ugyanis 2021. január 01. napjától változnak a kötelező jótállásra vonatkozó szabályok. Cikkünkben a tartós fogyasztói cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló jogszabály főbb módosításait szedtük össze.

Jótállási időtartam

Jövő évtől a 10.000, – forint feletti, és a 151/2003. (IX.22.) Kormányrendeletben meghatározott tartós fogyasztási cikkekre nem egységesen egy éves jótállási határidő lesz irányadó, hanem a termék értékétől függően sávosan fog eltérni a jótállás időtartama. Ennek értelmében a 100.000, – forintot meg nem haladó eladási ár esetén továbbra is egy év kötelező jótállás lesz. Azonban a 100.000, – forintot meghaladó, de 250.000, – forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év, és a 250.000, – forint eladási ár felett három év jótállást kell vállalnia az eladó cégnek.

Határidő

A gyakorlatban nagy problémát jelentett, hogy a termék kijavítására nem írt elő a jogszabály kötelező határidőt. Azonban ebben is változás várható a jövő évtől. A rendelet módosítása értelmében ugyanis, ha a fogyasztási cikk kijavítására a kijavítási igény vállalkozás részére való közléstől számított harmincadik napig nem kerül sor, – a fogyasztó rendelkezése hiányában – a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket a harmincnapos határidő eredménytelen elteltét követő nyolc napon belül kicserélni. Ha a fogyasztási cikk cseréjére nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a termék vételárát a harmincnapos kijavítási határidő eredménytelen elteltét követő nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni. Ezen szabály és a rendelet egyéb előírásainak megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság járhat el.

Javítás, csere, vagy ár visszatérítés?

Ahogyan az előző pontból is kitűnik, ha a vállalkozás bizonyos határidőn belül nem tesz eleget a javítási kötelezettségnek, a vételár visszakövetelésére válik jogosulttá a fogyasztó. A rendelet módosítása azonban egyéb, a jótállási igény fokozatosságához igazodó szabályt is megfogalmaz. Ennek értelmében, ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk első alkalommal történő javítása során a vállalkozás részéről megállapítást nyer, hogy a fogyasztási cikk nem javítható, a fogyasztó eltérő rendelkezése hiányában a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül kicserélni. Ha a fogyasztási cikk cseréjére nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a termék vételárát nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni. Ebből a szabályból is látszik tehát, hogy a vállalkozás elsősorban a termék kijavítására köteles, így rögtön a termék cseréje főszabály szerint nem követelhető.

Ha azonban a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, és ha a fogyasztó nem kéri a vételár arányos leszállítását, vagy mással nem javíttatja meg a terméket, a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül kicserélni. Ha a fogyasztási cikk cseréjére nincs lehetőség, a termék vételárát ki kell fizetnie a vállalkozásnak.

Bővül a tartós fogyasztási cikkek köre

A jogszabállyal érintett fogyasztási cikkeket pontosan meghatározza a rendelet melléklete, azonban jövő évtől a fogyasztói igények és a kereslet változását is leképezve bővül a kör. Ennek értelmében a kötelező jótállás többek között kiterjed a következő év elejétől a drónokra, napkollektorokra, kamerás megfigyelőrendszerre, riasztóberendezésre, kaputelefonra is. Ezen túl beemelte a rendeletbe a jogalkotó a nyílászárókat is 10.000, – forint eladási ár felett, a redőnyöket, reluxákat, garázskapukat, zuhanykabinokat, kádakat, csaptelepeket is.

Szerző: dr. Varga Júlia

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.