2020.01.04. 16:15:23 8325 294

Gyógyítsd meg a beteg fádat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha dísz- vagy gyümölcsfád megsérül, megreped, vagy másként roncsolódik, nem kell egyből kivágnod. De minél hamarabb cselekedsz, annál nagyobb az esély a gyógyulásra, ezért, ha sérülést észleltél a fádon, ne habozz. Olvass tovább és mentsd meg a fát!

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Sajnos előfordul, hogy a kertünk fáinak törzsén vagy ágain komoly sérülések keletkeznek. Okozza akár jármű, akár kerti eszköz a bajt, súlyos veszélyt jelenthet a fára, hiszen a sebeken megtelepszenek a kártékony szúbogarak, a taplógombák és a penész is. Ezek pedig viszonylag rövid időn belül a fa pusztulását okozzák.

Megelőzés

Mint mindig, fa ügyben is akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha előre gondolkodunk és igyekszünk megelőzni a fa sérülését. Kapuban, vagy parkoló közelében kis cölöpökkel érdemes körbe kerítenünk ágas barátunkat, és ez a kertben sem rossz ötlet, ha a kutyánk kaparja, vagy például a kecskénk előszeretettel rágja a törzset. A kerti szerszámokkal bánjunk körültekintően, hogy ne okozzunk magunknak fölöslegesen gondot.

Sérülés a törzsön, ágon

Ha ilyesmit észlelsz, tisztítsd meg egy éles, tiszta késsel. Ez azt jelenti, hogy egészen az egészséges részig el kell távolítani a fa szöveteket. Ezt követően sebvédő anyaggal (pl. úgynevezett fagéllel) kenjük be, majd ezt ismételjük gyakran, amíg a sebesült rész körül beindul a fa védelmi reakciója és burjánzásba kezd. A védőanyagból kapható fújós verzió is, amivel esetenként könnyebb lehet dolgozni. Ezzel megakadályoztuk a kártevők bejutását és elősegítettük a fa teljes gyógyulását.

Ha szétreped a fakorona

Ez főleg a gyümölcsfák esetén, termő időszakban szokott előfordulni és bizony kétségbeejtő tud lenni. A termés súlya alatt kettérepedt törzs gyorsan megszüli a gondolatot, hogy ki kell vágni a fát, pedig ezt könnyen elkerülhető. Általában az elágazás tövében kezdődik a törés, így, ha itt bilinccsel összehúzzuk, összegyógyul. Ehhez használjunk kb. 5 centi széles hordóabroncsból, vagy vashuzalból készített bilincset, amit csavarral jól össze tudunk szorítani. A fémet azonban mindenképp párnázzuk alá. Például régi gumiabroncsból kivágott, több réteg gumicsíkkal. Ezzel a puha alátéttel kerülhetjük el, hogy a növekvő törzs szövetébe vágjon a bilincs. Mikor ezzel készen vagyunk, a repedés vonalát alaposan kenjünk be sebvédő balzsammal, segítve a gyógyulást és megakadályozva a fertőzéseket.

Mit kezdhetünk az odúkkal?

Először is kerüljük el a kialakulásukat! Odvasodás akkor indul be, ha nem megfelelően kezeljük a levágott, letört ágak helyét, vagy metszéskor csonkot hagyunk. Ilyenkor a lassabban megy végbe a kéregszövetek kialakulása, mint a faszövetek korhadása és mély lyukak jönnek létre a fában. Ha már megvan a baj: éles eszközzel az élőszövetig távolítsuk el maradványokat. Az odút töltsük meg gipsszel hézagmentesen. Ha berepedezne, húzzunk rá egy réteg sebvédő anyagot is, így légmentesen zárva biztonságban lesznek a sérült szövetek.

Ha megjelent a mézga

Sajnos sok oka lehet, például magas a talaj mésztartalma, vagy épp túl sok a talajvíz. Bánthatja gomba, rovarok, vírusok vagy épp a tavaszi fagy. Elsőként az okot kell megszüntetnünk, más esélyünk a gyógyításra nincs. Tüneti kezelés azért létezik: szedjük le a mézgacseppeket, vágjuk ki az elhalt szövetet és kenjük be sebvédő fabalzsammal, majd időnként ismételjük meg. De ne felejtsük el, hogy ez a problémát még nem oldotta meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...