2016.10.21. 10:11:19 14702 300

Gyömbéres fűszeres keksz és még 2 szezonális finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor hideg van, valahogy jobban vágyunk a meleg, fűszeres és telt, édes ízekre, mint például a gyömbér, a narancs vagy a csokoládé. Ezek a keksz és torta receptek ideálisak vendégváráshoz vagy csak úgy, hétvégére is! Ráadásul elkészíteni sem ördöngösség őket.

Gyömbéres keksz | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbéres keksz | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Gyömbéres csokis keksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1/2 ek gyömbér (lereszelve)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek víz (hideg)
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 0,5 dl méz
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 ek kakaó (holland)
  • kristálycukor a hempergetéshez

A csokoládét vágjuk fel nagyon apró darabokra. A gyömbért egy kisebb lyukú reszelőn, reszeljük le. A szódabikarbónát keverjük simára a vízzel.

A barna cukrot, kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a mézet tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat. Ezután robotgéppel keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, és a vízzel elkevert szódabikarbónát, majd szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, és az őrölt fahéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk a vajas-cukros.... keverékhez. Végül állandó keverés mellett, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön a tészta.

Sütőtökös-diós torta.

Sütőtökös diótorta | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.huSütőtökös diótorta | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
  • 10 dkg dió
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk őrölt fahéj

Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal, és az apró darabokra vágott dióval.

Egy másik tálba keverjük habosra az egész tojásokat a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt, és az olívaolajat is. (ízlés szerint étolajat is keverhetünk hozzá) Végül keverjük hozzá az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt is.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a sütőtökös keveréket, majd keverőkanállal, alaposan keverjük össze a tésztát.

Egy 24 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. Mascarponés-habos krém hozzávalói:

  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor (por)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín (v. Hulala)

Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a lágy vajat, a porrá őrölt barna cukrot, és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük ki habosra.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Tálalás előtt kanalazzuk a habos-mascarponekrémet a torta tetejére, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Narancsos sajttorta

Gyömbéres keksz | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.huGyömbéres keksz | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 db tojás

A lisztet a munkafelületre halmozni, majd a közepébe mélyedést csinálni. A mélyedésbe beletenni a felkockázott puha vajat, a csipet sót, a porcukrot, majd összekeverni, összemorzsolni.

Amikor már eléggé morzsalékos a tészta, a közepébe megint mélyedést csinálni, majd beleütni a tojásokat, és azt is belekeverni. Ezután sima tésztává gyúrni, majd folpack fóliába csomagolni és 1-2 órára a hűtőbe tenni pihentetni.

Pihentetés után, lisztezett felületen vékonyra kinyújtani, majd kibélelni vele a tortaformát. (én sütőpapíron nyújtottam ki, és azzal együtt tettem bele a tortaformába. igaz így nem lett olyan szép a tészta, de nekem egyszerűbb volt vele dolgozni)

A formában lévő tészta alját villával megszurkálni, majd sütőpapírt helyezni bele, és megtölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem meg) Előmelegített sütőbe helyezni, majd légkeverésnél 170 fokon 20-25 perc alatt elősütni a tésztát. Ezután kivenni a sütőből és eltávolítani a sütőpapírral együtt a nehezéket, majd 5 percre még visszatenni a tésztát sülni. Végül kivenni a sütőből és hűlni hagyni.

Töltelék:

  • 2 db narancs
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor

Egy tálba beletenni a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverni. Ezután belereszelni a narancsok héját, hozzáadni a pudingport, és így is összekeverni.

A narancsok levét kifacsarni, majd szűrőn átszűrni, és ezt is a masszához keverni.

A tojásokat beleütni egy tálba, majd villával felverni. Ezután ezt is a masszához keverni.

Végül óvatosan az elősütött tésztába önteni a masszát.

Előmelegített sütőbe tenni, majd légkeverésnél 140 fokon, 55-60 percig sütni.(tűpróbáig)

Én a sütési idő felénél a tetejét letakartam sütőpapírral, nehogy túlbarnuljon. A sütés befejeztével, nyitott sütőajtónál hagyni kicsit hűlni, majd kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni. (én a kihűlt tortát a hűtőbe tettem tálalásig)

Narancsdzsem:

  • 3 db narancs
  • 1 db citrom
  • 2 cs vaníliás cukor
  • cukor
  • őrölt fahéj
  • 5-6 db szegfűszeg
  • víz
  • 1 ek kukoricakeményítő

Két darab narancsnak, és a citromnak a héját belereszelni egy edénybe. Ezután a narancsokat megpucolni, majd gerezdekre szedni, és apró darabokra felvágni. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízlés szerint hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahajat, a szegfűszeget, és belenyomni a citrom levét.

Kb. 30 percig főzni, majd a szegfűszeget kiszedni, és botmixerrel pépesíteni. Ezután visszatenni a tűzre, és amikor újra elkezd forrni, állandó keverés mellett belecsorgatni az előzőleg pici vízzel, simára kevert kukoricakeményítőt.

Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt besűríteni, majd levenni a tűzről és kihűteni.

Tálaláskor a narancsdzsemet a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazni. Természetesen kész narancsdzsemet is vásárolhatunk. :)

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...