2020.05.05. 12:28:47 8033 237

Használt autóra jár jótállás, garancia?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A használt autók között sokszor igazi gyöngyszemet máskor botrányos ajánlatokat lehet kifogni. Nem mindegy, hogy magánszemélytől vagy kereskedőtől vesszük az autót. Mikor mire vagyunk jogosultak, ki mire vállal felelősséget. Sokszor elhangzik a mágikus garancia szó. Hogy pontosan ez mit jelent, illetve mikor mire számíthatunk, azt próbáljuk meg körbejárni jelen cikkben.

Autó adás-vétel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autó adás-vétel

Az autószalonok közkeletű nemzetközi fogalommal élve garanciát vállalnak. Legyünk tisztában azzal, hogy ilyen fogalmat a magyar jog nem ismer. A garancia gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amit az alábbiakban részletesen kifejtünk, hogy miket foglal magába.

A jótállás gyakorlatilag az alfája és omegája mindennek. A Polgári Törvénykönyv szerint a jótállás időtartama alatt köteles helytállni a hibás teljesítésért. Magyarul itt bármilyen problémája van a járműnek, be kell jelentenünk az eladónak, aki kivizsgálja a hiba okát (ez jelentős költség, ami ilyenkor az eladót terheli). Amennyiben megállapítja a hiba okát, akkor a szavatosság jogkövetkezményeit kell alkalmazni. Használt autó esetén jogszabály nem írja elő. Ritka, mint a fehér holló, ha ilyet ígérnek érdemes a pontosan megnézni a dolog hátterét.

Szavatosság esetén gyakorlatilag a különbség a jótálláshoz képest, hogy annak leteltét követően a kivizsgálás költségei nem az eladót, hanem minket terhelnek. Ez a tipikus felelősségvállalás használt autó esetében. Ez az idő 2 év főszabály szerint, viszont a felek ennél kevesebben is megegyezhetnek, de 1 évnél kevesebb nem lehet semmiképpen. Magánszemély esetében ez mindenképpen egy év. Ha tehát előbbi időtartamon túl merül fel problémánk, azt már nem tudjuk érvényesíteni az eladóval szemben.

Szavatosságnál és jótállásnál ugyanazokat a szavatossági igényeket lehet érvényesíteni (javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől), az eltérés abban van, hogy az eladó mennyi ideig köteles helytállni, illetve kit terhel a bizonyítási kötelezettség.

Fenti időtartamon túl előfordul, hogy a motorra vagy más fő alkatrészre további felelősséget vállal az eladó kereskedő. Ennek feltétele például, hogy náluk szervizeltessük a járművet. Ezek rendszerint szerződéses vállalások, tehát ha nem tartjuk be az abban foglaltakat, követelni sem tudunk.

Összességében elmondható, hogy a szavatosságot tudjuk érvényesíteni használt autó esetében. Annak a bizonyítása a mi feladatunk, hogy a hiba oka adásvételkor fennállt. Ennek bizonyítása leginkább szakértői véleményeken múlik és egy nagyon fontos tényezőn, hogy tudjuk-e bizonyítani, hogy nem tájékoztattak minket a hiba okáról.

Szerző: dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.