2018.03.23. 08:14:34 11893 387

Hogyan adjunk kölcsönt, ha vissza szeretnénk kapni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel/Elveszti önmagát, el a barátot – mondja Shakespeare, és bizony sokan bólogathatnak ezeket a sorokat olvasva. Főként azok, akik saját bőrükön tapasztalták meg, hogy pénzt kölcsönadni kockázatos dolog. Bár a legrosszabb adósok a rokonok és kollégák, sokan nehezen tudnak nemet mondani, ha valaki segítségért fordul hozzájuk.

Pénz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénz

Bármilyen közeli barátról vagy ismerősről van is szó, az írásbeli szerződéshez ragaszkodjunk. Ennek több indoka is van, de a kölcsönadott összeget, a fizetési határidőt, de a felek egyéb kikötéseit is célszerű írásban rögzíteni. Az a felek döntésén múlik, hogy ezt közjegyző előtt teszik-e meg, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják a szerződést tanúk előtt. A közjegyző által készített okirat azonnal végrehajtható, így nagyon sok bonyodalmat megspórolhat vele a hitelező. Hátránya, hogy nem egyszerű olyan közjegyzőt találni, aki magánszemélyek közötti kölcsönszerződést vagy tartozáselismerő nyilatkozatot közjegyzői okiratba foglal, mégis megéri a keresés és a többletköltség is.

A pénzkölcsön a törvény szerint kamattal terhelt, ettől a felek közös akarattal természetesen eltérhetnek. A túlzottan magas kamat kikötését éppúgy ajánlott elkerülni, mint a másik fél helyzetének kihasználására alapított feltűnő aránytalanságokat. Az uzsoraszerződések ugyanis nem csupán polgári jogi értelemben lesznek semmisek, de bűncselekmény megállapítására is alapot adhatnak.

A kölcsönszerződés egyik lényegi eleme, hogy az adósnak meddig kell a kölcsönösszeget visszafizetnie. Adódhat azonban olyan eset, amikor a hitelezőnek már ezt az időpontot megelőzően kétségei támadnak afelől, hogy a kölcsönösszeget viszontlátja-e. Vannak olyan esetek, amelyek bekövetkeztekor a hitelezőnek módja van arra, hogy – bár a fizetési határidő még nem telt el, – felmondhatja a kölcsönszerződést.

Ilyen eset az, ha az adós körülményeiben lényeges kedvezőtlen változás állt be, és az adós felszólítás ellenére nem ad megfelelő biztosítékot. Amennyiben az adós a kölcsönösszeget egy adott célra kérte, de a kölcsönnek a szerződésben meghatározott célra való fordítása lehetetlen, vagy az adós a kölcsönösszeget nem erre a célra használja fel, úgy a hitelező ugyancsak élhet a felmondási jogával. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az adós a hitelezőt megtévesztette, és ez a szerződés megkötését vagy annak tartalmát befolyásolta. Ahhoz, hogy ezek a felmondási indokok igazolhatóak legyenek, célszerű a szerződésbe belefoglalni a kölcsön célját, fedezetét.

Ugyancsak a hitelezőt védi az a törvényi előírás, mely szerint bizonyos esetekben a kölcsönszerződés felmondható. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • az adós a fizetőképességére vonatkozó, valamint a kölcsön fedezetével, biztosítékával vagy céljának megvalósulásával kapcsolatos vizsgálatot akadályozza,
  • az adós fedezet elvonására irányuló magatartása veszélyezteti a kölcsön visszafizetésének lehetőségét,
  • a kölcsönre nyújtott biztosíték értéke vagy érvényesíthetősége jelentősen csökkent, és azt az adós a hitelező felszólítására nem egészíti ki.

Abban az esetben, ha a felek részletfizetésben állapodnak meg, és már a részletek teljesítésével is nehézségei támadnak az adósnak, úgy célszerű felszólítást küldeni a részére. Ha a mulasztását felszólításra sem pótolja, fel lehet mondani a szerződést.

Amennyiben az a nem várt helyzet áll elő, hogy az adós nem fizeti meg a kölcsönt, közjegyzői okiratba foglalt szerződés esetén azonnal végrehajtást kérhetünk. Egyéb esetekben 3 millió forint alatt fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetünk, afelett pedig a fizetési meghagyásos eljárás vagy polgári per útján érvényesíthető a követelés.

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...