2021.01.04. 17:59:17 11425 295

Így gondozd a karácsonyi kaktuszt, hogy virágba boruljon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan kapva kaptunk az alkalmon, és beszereztünk decemberben egy szép karácsonyi kaktuszt, aztán elkeseredetten láttuk, hogy a bimbók leszáradtak… Hogyan mentsd meg, hogyan gondozd, hogy idén és jövőre is szép legyen.

Karácsonyi kaktusz - piros - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi kaktusz - piros

A virágok általában ugyanazon időszakokban hozzák a virágaikat, a saját ciklusuknak és az időjárási körülményeknek megfelelően. A karácsonyi kaktusz esetén azonban a gondozással elérhetjük, hogy akkor virágozzon, amikor mi szeretnénk!

A karácsonyi kaktusz azok közé a különleges cserepesek közé tartozik, ami, ha úgy akarjuk télen hozza színes, vidám, élénk színű virágait. Ha szeretnéd, hogy a te kaktuszod is kívánságod szerint boruljon rózsaszín, piros, sárga, narancsszín pompába, nincs más dolgod, mint követi a lenti tippeket!

Az alapok

Laza, tőzeges marhatrágyás talajban érzi jól magát és háromévenként érdemes átültetnünk. Tavasztól őszig szabadban, félárnyékban is remekül érzi magát, hetente egy pici vízzel érdemes megkínálni. Eső jobb, ha nem éri. Ha beköszönt az ősz, csökkentsük a víz mennyiségét, de hagyjuk hűvös (fagymentes) helyen.

Mikor virágzásra vágyunk, vigyük be a meleg szobába és öntözzük rendszeresen. Rövidesen meglesz a kívánt hatás és előbújnak a színes, vidám bimbók. A színük függ a hőmérséklettől is: 15 foknál melegebb közegben általában a sárga virágot hozók is rózsaszín szirmokat bontanak.

Ha az egész ennyire egyszerű, akkor hogyan lehet mégis elszúrni?

Például nem megfelelő hellyel…

Tűző napon vagy radiátor fölött a kaktuszunk is besokall a melegből, óvjuk a közvetlen napsütéstől. Szintén nem reagál jól a 10 Celsius foknál nagyobb hőváltozásokra, erre figyelni kell a ki-be rakosgatás során.

Másik komoly probléma a túlöntözés.

Mindig enyhén nedves közegben legyen, de nem állhat vízben. Ha alátétre helyeztük, locsolás után a felesleget öntsük ki belőle. Ugyanez igaz a zárt kaspóra is. Virágzáskor valamivel több nedvességre lesz szüksége és arra is figyeljünk, hogy a levegő páratartalma ne legyen alacsony. Eredeti élőhelyének megfelelően a permetezést is igényli lágy-, vagy esővízzel.

Megdöbbentő, de „metszeni” is érdemes!

Nem jó, ha túl nagyra hagyjuk nőni és elöregszik a karácsonyi kaktuszunk. Ezért a tövénél kibúvó hajtásokat időről-időre le kell vágnunk. Ez a fiatalítás a száraz, öregebb ágakra vonatkozik és a tavaszi teendők közé sorolandó, ha téli virágzásig új hajtásokat szeretnénk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...