2019.11.05. 14:55:47 10403 348

Így (nem) ver át a szaki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jó szakembert találni aranyat ér, mert bizony sok az élelmes, aki szívesen használja ki azt, hogy nem értünk a szolgáltatáshoz, amit ő kínál nekünk. Mire figyelj és mit tehetsz, hogy ne verjen át a szaki? Bizony ez nem egyszerű, ezért adunk néhány tippet. Például, hogy ne legyen feláras az autószerelés, azért, mert nő vagy…

Szerelő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerelő

Olykor megdöbbentően pofátlan esetekkel vagyunk kénytelen szembesülni, máskor utólag eszmélünk rá, hogy bizony csúnyán átejtettek minket. Ekkor már azonban késő bánat, egy alapos zsörtölődésen kívül sok mindent nem tehetünk. Gondolkozzunk előre és nézzük meg, mivel előzhetjük meg az átverést.

Alkatrész csere – valóban?

Nem egyszer előfordul, főként az autószerelés területén, hogy bízva a hozzá nem értésünkben a szakember trükközik az alkatrészcserével. Előfordul, hogy teljesen jó alkatrészről állítja, ki kell cserélni. Nők ellen ilyenkor előszeretettel vetik be az érzelmi érveket – például ezzel a fékkel ne vigye a gyermekét, életveszély. Pihen nála két napot a kocsid, kifizetsz egy rakat pénzt és ugyanaz – az egyébként elég jó – fékbetét marad benne, mint korábban volt.

Mit tehetsz? Mielőtt megegyeznél a szerelővel a javításban kérd ki egy másik szerelő véleményét is a hibáról. Sokszor - még ha a vizsgálat árát duplán fizeted is, - jobban jársz. Szintén hasznos, ha még aznap érte mész és elkéred a kicserélt (régi, rossz) alkatrészt. Mivel előre nem jelezted, feltehetően nem készült egy másik, elhasznált alkatrésszel – ha nem tudja odaadni, ne higgy el neki semmit. Kérj az új alkatrészről számlát – ami ugyan nem százszázalékos, hiszen nem feltétlenül kellett beszerelnie, de ha már számla sincs, az önmagában figyelem felhívás.

Hasznos lehet, ha nehezen eltávolítható módon, kevésbé látható felületen megjelölöd az alkatrészt - már ha megismered :). Átvétel előtt csekkold a saját jelzésed. Ha nincs ott, feltehetően nem csak kikalapálták / feljavították a cserélni kívánt részt.

Nem ezt beszéltük meg

Mindent írásban rögzíts, bármilyen munkával bízol meg valakit, hiszen könnyen „emlékezhet rosszul” utólag a másik fél. A szerződésetek tartalmazza a felhasznált anyagok minőségét, előre látható beszerzési árát és támpontot arra nézve, hogy becsült beszerzésnél magasabb ár esetén mi történik, mennyivel lehet magasabb az ár. Konkrét átadási határidőt és a késés esetére kompenzációt is érdemes bele venni, hiszen sokszor túlvállalja magát egy-egy vállalkozó, minden munkába belekezd, hogy másnak már ne add át – felveszi az anyagköltséget, előleget és a megbeszélt időnél jóval később „ér rá” megint.

Nézz utána

Keress utána fórumokon, érdeklődj lokális facebook csoportokban, hogy ne fuss bele olyan simlis „szakemberbe”, aki lelép a pénzeddel. Ingyenes adatbázisban tudsz rákeresni, hogy valóban vállalkozó-e, ezzel is védve magad a csalók ellen.

Árakról szintén érdemes nagyságrendileg előre tájékozódni. Sok esetben pedig sajnos az is segít, ha egy férfiember van melletted az ajánlatkérés során, a nők ugyanis sokszor jóval magasabb árat kapnak – főként az autószerelőknél.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.

Túró és kávé – Hogy lesz ebből desszert?

Egy gyors és finom desszert aranyat ér! Ha egészséges, de legalábbis tartalmaz egészséges elemet, az sem baj. Ha friss, üdítő, akkor az pláne nem gond. Nos, ebben a finomságban minden benne van: könnyen elkészíthető, a túró miatt igazán krémes, a kávé pedig egyértelműen élénkítő!

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.