2021.03.29. 08:57:21 9357 267

Így oszd be a pénzedet 3 lépésben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A családi kassza ésszerű kezelése még a legokosabb embernek is kihívást jelent néha. Ha van megfelelő jövedelmünk, és az biztos, talán kicsit könnyebb tervezni és beosztani. Ha viszont a vállalkozói világban igyekszünk boldogulni, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerülünk, főleg az utóbbi időszakot tekintve. Hogyan készülhetünk fel anyagilag és gyakorlatiasan a nehezebb helyzetekre?

Pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénzügyek

2002 óta foglalkozom pénzügyekkel. A pénz útját és a befektetési lehetőségeket sokáig tanulmányoztam a munkám során. Így elég jól ismerem a folyamatot és azt, hogy mit lehet kezdeni sok pénzzel. Nem olyan egyszerű, azt meg kell hagyni, mint ahogyan ezt sokan gondolják. Ámde mi a helyzet abban az esetben, ha szűkös a családi költségvetésünk? Ráadásul, ha vállalkozói formában tevékenykedünk, akkor a bevételünk olyan, mint a mese: hol volt, hol nem volt... Hogyan lehet így felkészülni az anyagi nehézségekre? Van három gondolat, melyek mentén el tudunk indulni. Ha ezeket betartjuk, akkor talán könnyebb átvészelni az ilyen nehéz időszakokat is.

Tervezz!

Na igen... mondhatnánk, könnyű ezt mondani! Tervezzünk, de hogyan? Hiszen gyakran, főleg mostanában, azt sem tudjuk mi lesz velünk holnap. Mégis mit tudunk előre tervezni? Nos, amit mindenképp terveznünk kell, az a család teljes éves költségvetése. Nem összekeverendő a vállalkozásunk teljes éves költségvetésével! Gyakran összekeverjük a "zsebeinket". A vállalkozói és a családi kassza ilyen esetekben valahogy összefolyik. Néha a jobb kéz nem tudja mit is csinál a bal. Nagy hiba! Válasszuk szét a kettőt. Vállalkozó esetében két, teljesen különálló költségvetést kell megterveznünk. A családi kassza az teljesen önálló projekt legyen. Ez nagyon fontos. Mi kerüljön ebbe bele? Minden, amire egy teljes éven keresztül egy működő családnak szüksége van. A lakhatással kapcsolatos költségek. Az élelmiszerek és ruházat költségei. Az iskolák, sport- egészség- és szabadidős tevékenységek költségei. Ami a legszükségesebb ahhoz, hogy a család egy teljes évig el legyen látva. Ez az alap. Az extra terveket és költségeket a következő lépésben foglaljuk össze.

Spórolj!

Amint pontosan tudjuk, mekkora összegből tud működőképes maradni a teljes család, már kicsit hátradőlhetünk, ha ez a keret számunkra folyamatosan biztosítva van. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne szaladjon ki a kézből a gyeplő, vagyis ezt a keretet ne lépjük túl. Ha pedig fel akarunk készülni a nehezebb időkre, akkor azt nézzük meg, miből tudunk lefaragni, vagyis spórolni. Nem biztos, hogy idén két új cipőre lesz szükségünk. Kevesebbet mozdulunk ki otthonról. Talán elég egy is. Máris félre tudjuk tenni a második cipő árát. Ez a "malacpersely". Nem azt jelenti, hogy "hurrá, akkor azonnal vehetek több csokit a meg nem vásárolt cipő árából!" Ezt az összeget rettentő szigorúan el kell dugnunk saját magunk elől. Úgy, hogy a fejünkben ne is létezzen! Ez lesz ugyanis az a keret, amit vésztartalékként tartunk majd számon. Ebbe gyűjtjük bele azokat a tételeket, amelyeket ugyan kényelmes lenne most rögtön megvásárolni, de igazából nem szorulunk rá. Könnyen le tudunk mondani róluk. Máris lazább egy kicsit a helyzet, hiszen van a "párnahuzatban" egy kis saját magunk elől is eldugott pénz. Bármikor elővehető, ha komolyan rászorulunk.

Álmodozz!

Furcsa lehet ez a felszólítás mostanában. Nem igaz? Pedig pont most van itt az ideje! Ez a mai jó hírem. Álmodozzunk? Mégis hogyan? Hiszen mindenki be van gubózva, utazni nem tudunk. Féltjük, vagy már el is veszítettük a megélhetésünket. Mindenki depressziós és retteg a fertőzéstől. Igen. Van, aki nehezen viseli ezt a helyzetet. Meg tudom érteni. Mégis arra szeretnék bíztatni mindenki, hogy miután alaposan kipánikolta magát, vegyen egy jó nagy lélegzetet, és menjen ki a szabadba, a természetbe, az ébredő tavaszt érezni. Üljön le egy padra. Hunyja be a szemét és "utazzon". Egy szebb és jobb jövőbe, amit szeretne megteremteni saját magának és a családjának. Nos, itt szerepelhetnek az extra igények és költségek, melyek már nem a szigorúan megtervezett költségvetés céljai. Lehet ez egy családi nyaralás. Bármi, ami kicsit segít szebbnek látni a jövőnket. Mire jó ez? Lendületet ad. Nagyon sokat javít a hangulatunkon. Miután már látjuk a reális helyzetet, ennek a terhe nem nehezül a vállunkra. Felmértük, megterveztük, gondoskodunk a túlélésről a spórolással. Most megengedhetjük magunknak az álmodozást. Hajrá!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...