2015.02.16. 08:58:15 10124 196

Kárt okozott a háziállat - ki téríti meg?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A házi kedvencek is okozhatnak károkat, ezt a gazdáik nagyon jól tudják. Ha azonban másnak okoz valamilyen anyagi kárt a háziállat, annak bizony követelhetik a megtérítését. Ki és hogyan felel a kis állatok okozta károkért?

Rossz kutya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rossz kutya

Az új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: új Ptk.) rendelkezései között külön nevesítésre került az állattartás körében okozott károkért való helytállás. Eszerint, aki állatot tart, az a személy az állat által okozott károkért felel

Állattartó főszabály szerint az a személy, aki állatot birtokában vagy felügyelete alatt tartja. Közömbös, hogy az állattartó tulajdonos-e vagy valamilyen jogviszony folytán került a birtokába az állat. Állattartó az is, aki az állatot csak ideiglenesen tartja őrizetében.

Első körben a károsultat terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy egyrészről a kár bekövetkezett, másrészről az hogyan történt és ki, vagy mi okozta.

Ha esetleg a háziállat balesetet okozott (például a kutya kiszabadult az útra, mert a gazdája nem pórázon sétáltatta), akkor különösen fontos, hogy még a helyszínen a későbbi igényérvényesítéshez szükséges bizonyítékokat rögzítse a károsult.

Célszerű tanúnyilatkozatokat beszerezni azoktól a személyektől, akik az esetet látták. Ha lehetőség van az állat gazdáját beazonosítani, akkor célszerű a kapcsolatot vele azonnal felvenni, és lehetőségekhez képest, írásban egy jegyzőkönyv formájában egy felelősség elismerő nyilatkozatot felvenni. Ha súlyos, személyi sérüléssel járó baleset történt, vagy vita van a felek között, esetleg nem állapítható meg az állattartó személye, akkor javasolt a rendőrséget kihívni a helyszínre.

A károsultnak kell összegszerűsíteni a kárigényét is. Ez általában a gépjármű javítási költsége, esetleges értékcsökkenés lehet, illetve minden olyan egyéb kárigény, mely a balesettel közvetlenül ok-okozati összefüggésben keletkezett.

Az állattartónak azonban lehetősége van arra, hogy kimentse magát a kártérítési felelőssége alól. Ez akkor történhet meg, amennyiben bizonyítani tudja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság őt nem terheli.   dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?