2014.04.25. 07:00:00 8515 88

Koleszterin ki mit tud?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koleszterin önmagában nem egészségtelen dolog, de mivel általában egyszerűen csak ennyit mondunk: „Magas volt a koleszterinszintje és elzáródtak az erei”, ezért elterjedt az a tévhit, hogy a koleszterin rossz. Pedig több fajtáját is megkülönböztetjük, és az egyik kifejezetten jót tesz az egészségednek, sőt, a szervezeted állítja elő. Akkor válik egészségtelenné, ha túlsúlyba kerül egy bizonyos típusa és felborul az egyensúly. A húsvéti sonka-tojás lakoma után ideje tisztázni:Te mit tudsz a koleszterinről? Teszteld magad és ismerd meg a tévhiteket!

Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál?

Tévhitek a koleszterinről – igaz vagy hamis?

Csak a felnőtteknek kell a koleszterinszintjét ellenőrizni. A gyerekeknek nem lehet magas a koleszterinszintje.

Természetesen hamis. A kutatások azt mutatják, hogy a zsír lerakódása már gyermekkorban elkezdődhet, és lassan folytatódik felnőttkorban is. Azok a gyerekeknek, akik magas rizikó faktorú családból származnak, rendszeresen kell ellenőriztetniük a koleszterinszintjüket.

Rizikófaktorok: szülők magas koleszterinszinttel, szívbetegség a családban 55 éves kornál korábban. A magas koleszterinszint öröklődhet, ebben az esetben az életmódváltás kevésnek bizonyulhat, tehát leendő gyermekeink egészségének az érdekében is ügyeljünk az étkezésre.

Csak egy számot kell tudnom, ez pedig a teljes koleszterinszintem.

Hamis. A koleszterinszint kétfajtából tevődik össze: LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a rossz koleszterin és HDL (magas sűrűségű lipoprotein), a jó koleszterin. Ha túl sok LDL kering a vérrel, akkor olyan falakat építhet az artériában, ami miatt kevesebb vér jut az agyhoz és a szívhez. Ezt nevezzük érszűkületnek. A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az erek faláról, így megelőzi az artériák eltömődését.

A koleszterint az ételekkel viszem be a szervezetembe.

Hamis. Csak egy részét visszük be étkezés során, a szervezet maga is termel koleszterint, még pedig a máj feladata ennek a szabályozása és szétosztása a szervezet sejtjeiben. Az LDL és a HDL típusú koleszterint is bevihetjük a szervezetbe a táplálkozás során. HDL-t, azaz védő koleszterint tartalmaznak a különböző halak és a csirkehús, míg a sertésnek a LDL tartalma magasabb. Ügyelni kell az étkezésre, hogy a szervezetben ne boruljon fel az anyagcsere-szabályozás egyensúlya a túlzott koleszterinbevitel következtében.

Ha magas a koleszterinszintem, akkor csak gyógyszereket kell szednem.

Hamis. Először a saját házunk táján kell söprögetnünk. Dohányzol? Túl sok zsíros ételt eszel? Kevéset mozogsz? Ha helyre akarod billenteni az egyensúlyt, akkor először le kell szoknod a káros szokásokról és fel kell venned néhány jót. Tehát a gyógyszeres kezelést megelőzőleg diéta és edzés javasolható, valamint le kell szokni a cigarettáról. Ha ez sem segít, akkor lehet szükség a gyógyszeres kezelésre, ám emellett is szükség lesz a szívbarát életformára.

A magas koleszterinszint érszűkületet okoz.

Ez természetesen igaz. A magas koleszterinszintnek köszönhetően könnyebben épülnek azok a lerakódások, amelyek végül elzárhatják az artériákat. Magas koleszterinszintnek számít, ha az LDL több mint 160 mg/dl, illetve ha több mint 130 mg/dl, és mellé legalább még két rizikófaktor is társul. Az érszűkület, az érelmeszesedés megnöveli szívbetegségek kockázatát.

A vékony embereknek nem kell aggódniuk a koleszterinszintjük miatt.

Hamis. A koleszterintől nem leszünk kövérek, igaz, a túlsúlyos embereknél gyakoribb a magas adat, de a vékonyaknak is rendszeresen ellenőrizni kell a vér koleszterinszintjét. Gyakran azok az emberek, akik kevésbé hízékonyak észre sem veszik, mennyi transzzsírsavat fogyasztottak. Sajnos senki sem ehet büntetlenül azt, amit csak akar.

A tojás egyértelműen növeli a koleszterin szintet.

Húsvét után aktuális kérdés lehet, és a válasz: ez az állítás pár éve megdőlt. Kutatások bebizonyították, hogy napi 1 db tojás nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintet. Ha azonban a tojást más zsíros ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor már rossz hatással lehet a szervezetre. Tehát a szalonnás rántotta reggelire nem a legjobb választás, viszont a friss salátával felszolgált főtt tojás az.

Háttér: heart.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.