2016.02.22. 14:30:49 9910 291

Közérdekű! A bankkártyák védelme
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mióta az ember az eszét tudja, a társadalom egy része mindig mások megszerzett pénzére fente a fogát, nincs ez másképpen napjainkban sem. A készpénz szerepét egyre inkább felváltja a digitális pénz és az ezzel történő fizetés. Míg korábban a zsebünkre és a pénztárcánkra kellett figyelnünk, addig ma már a bankkártyánkra és annak adataira kell kiemelt figyelmet fordítani.

Bankkártyák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bankkártyák

Az elektronikus fizetés és a bankkártyák a csalók egy teljesen új generációját nevelte ki, kellő körültekintéssel azonban jó eséllyel védekezhetünk ellenük. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy bankkártyánk több kulcsadatot tartalmaz, amit semmiképpen ne adjunk ki.

  1. A bankkártyánk legfontosabb adata a Pin kód. Értelemszerűen ennek számát, ne írjuk le sehová, ezt a fejünkben tartsuk. Nem kell különösebb művészet ahhoz, hogy ennek birtokában az ellopott kártyáról bárki leemelje a pénzünket. Paypass-hoz nyilván nem kell pin kód, ezért nem árt, ha ilyen kártyánk van, akkor kis napi limittel használjuk. A kártyát írjuk alá, amikor megkaptuk, ha valahol az aláírásunkra kerül sor és szerencsénk van, az esetleges tolvaj lebukik egy rossz aláírással. A kártyánkat csak olyan helyen használjuk, ahol kint van a szolgáltató logója. Szintén figyeljünk rá, hogy csak egy terminálon húzzák le a kártyánkat.

  2. Online a bankkártyánk száma, érvényessége, nevünk és a biztonsági kód megadásával tudunk vásárolni. Az online áruházak és az itt történő fizetés valóságos paradicsoma a visszaéléseknek. Fenti adataink birtokában gyakorlatilag bárhol, bárki tud fizetni a kártyánkkal az akaratunk és jóváhagyásunk nélkül. Legyünk körültekintőek főleg, ha a bankra vagy a kártya szolgáltatóra hivatkozással kérnének tőlünk adatokat. Szintén figyeljünk, ha online felületen fizetünk.

A fizetések jelentős esetében átirányít minket a weboldal valamely bank felületére, ahol már biztonságosan tudunk fizetni. A bankok nagyon komoly biztonsági előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, ezért a problémák rendszerint nem itt jelentkeznek.

Ugyanakkor sajnos még a bankok felületén sem vagyunk teljesen biztonságban. Fontos, hogy a számítógép, tablet vagy más felület amiről fizetünk mentes legyen minden vírustól. Egyre gyakoribbak az úgynevezett keylogger programok. Ezek a billentyűzeten leütött karaktereket jegyzik meg és továbbítják az illetéktelen személynek, aki ezzel visszaélve nyugodtan tud fizetni a tudomásunk nélkül.

Gyakran hallani olyan esetről, hogy valamely üzletben elkérik a kártyánkat és a kártya fenti adatait megadva úgy fizetnek online, mintha mi magunk vásárolnánk. Ha ezt a módot a fent említett keylogger programmal ötvözik tudtunk nélkül, akkor ezzel lehetőséget adunk, hogy bárhol bármikor megtegyék ugyanezt. Az előbbi esetnél ritkább, de előforduló eset, mikor fizetéskor arra kérnek, hogy fotózzuk el a kártyánkat és úgy továbbítsuk feléjük annak adatait. Ezekben az esetekben nem érdemes túl sok bizalmat fektetni az eladókba.

A fizetésről szóló SMS, szintén nyújthat némi segítséget, ha mást nem. legalább annyit, hogy mikor tiltsuk le a bankkártyánkat. A napi pénzfizetési limit csak csökkentheti veszteségünket, de kivédeni nem tudja azt. De jó megoldás az lehet, hogyha nem bízunk kellően a vásárlás során az eladóban vagy a weboldalban, hogy kérünk egy bankszámlaszámot és átutaljuk a pénzt akár a bankunkba befáradva akár a netbankon keresztül. Legyünk óvatosak és körültekintőek a bankkártyánk használata során, sokkal könnyebb elveszteni a pénzünket, mint megkeresi azt.

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.