2015.03.03. 12:37:16 7983 160

Lakásbérleti szerződés: erre figyelj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az albérleti szerződésnek több buktatója is lehet, kezdve attól, hogy egy szabvány szerződést dugnak az ember orra alá, egészen a felmondási idő kérdéséig. A bérlőnek is van beleszólási joga a szerződés tartalmába, illetve minimum 15 napos felmondási idő illeti meg! Ezenkívül még a továbbiakra kell figyelned!

Albérlet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Albérlet

Jelen gazdasági helyzetben sajnos egyre kevesebb embernek adatik meg a lehetőség, hogy saját tulajdonú ingatlanban lakjon, így a lakásbérleti szerződések az egyik leggyakrabban használt szerződési típussá léptek elő. Bár valamennyien hajlamosak vagyunk egy-egy jól csengő ajánlat azonnal megragadására, van azonban néhány fontos előkérdés, amelyet mindenképpen szükséges megvizsgálnunk egy lakásbérleti szerződés aláírása előtt.

Amennyiben az ingatlan megtekintését követően a bérleti feltételekben, a bérleti díj mértékében, illetve az egyéb releváns kérdésekben is megállapodás született, abban az esetben első lépésként feltétlenül szükséges tisztáznunk, hogy a bérbeadót pontosan milyen kapcsolat fűzi az adott ingatlanhoz.

Amennyiben a bérbeadó - állítása szerint - az ingatlan tulajdonosának minősül, abban az esetben célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése, amely alapján a tulajdonos kiléte, illetve a bérbeadó állítása egyértelműen ellenőrizhető.

Amennyiben a bérbeadó az ingatlan bérlőjének, haszonélvezőjének, vagy egyéb jogcímen alapuló jogszerű használójának vallja magát, abban a helyzetben mindig érdemes megkérnünk az illetőt a használat alapjául szolgáló jogviszonyt igazoló dokumentum, illetve szerződés bemutatására, valamint szintén célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése. Az ilyen típusú szerződéseken első lépésként mindig nézzük meg, hogy a bérbeadó jogosult-e az ingatlan albérletbe adására, illetve amennyiben az a tulajdonos beleegyezéséhez kötött, abban az esetben kérjük ki a bérbeadótól a tulajdonos írásbeli engedélyét is. Célszerű továbbá azt is megvizsgálnunk, hogy a bérbeadó által bemutatott bérleti-, vagy egyéb szerződésen tulajdonosként megjelölt személy a tulajdoni lap szerint tulajdonosnak minősül-e.

A fenti eljárást követően valamennyi esetben vessünk egy pillantást a tulajdoni lap utolsó szakaszára, és vizsgáljuk meg, hogy tehermentes-e az általunk bérbe venni kívánt ingatlan. Amennyiben az ingatlanon végrehajtási jogot, jelzálogjogot, vagy egyéb hasonló jogosultságot látunk bejegyezve, abban az esetben a lakásbérleti szerződés megkötése nem javallott, tekintettel arra, hogy az ilyen típusú bejegyzés alapján bármikor sor kerülhet az ingatlan tulajdonosa személyének módosulására, egyúttal a bérleti jogviszonyunk megszüntetésére, amelynek kapcsán a korábbi tulajdonos fizetésképtelensége akár még az anyagi kompenzációnk elmaradását is eredményezheti.

dr. Csapó Szandra

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?