2014.06.19. 17:05:58 5229 25

Láthatatlan hősök - A véradásról másképp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Június 14-én ünnepeltük a Véradók Világnapját, amikor is valódi hősök előtt tisztelgünk. Azok előtt, akik évente 3-5 alkalommal úgy gondolják, kibírják a körülbelül 30 perces procedúrát, ha ezzel jót tesznek (számukra valójában ismeretlen) embertársaikkal, segítenek meggyógyulni, erősödni beteg társaiknak. Sajnos, az utóbbi időben a kedv és talán a motiváció is alábbhagyott.

Véradás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Véradás

Vagyis: kevesebb a véradó. Főleg a mai 20-as, 30-as korosztály az, akiknek ez kimaradt az életéből, vagy valamiért nem akaródzik elmenni egy-egy véradásra. Korábban divat volt, hogy fél (vagy egész) munkahelyek mentek el vért adni, és a nap többi részét már otthon töltötték, hiszen azt megkapták szabadnapnak. Az ilyen manapság már ritka, vagy egyáltalán nincs.

Kiből lesz a jó véradó?

Ideális esetben minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőttből, ám a nagy pillanat előtt néhány vizsgálaton, teszten még túl kell esnünk. Vérünknek mindig tisztának kell lennie, és kíváncsiak vércsoportunkra is, így ha azt mi sem tudjuk, annak megállapítása is terítéken van.

Vércsoportunknak passzolnia kell a betegéhez, különben nagy problémák merülhetnek fel a gyógyult későbbi életében. Ezen kívül még néhány, egyéb betegségeket, fertőzéseket kizáró vizsgálaton is át kell esni.

Amikor a mű nem is rossz

Habár a véradással foglalkozók világszerte harcolnak, hogy még több véradót nyerjenek, mert sok esetben sürgősen szükség lenne egészséges és tiszta vérre, a vállalkozók száma sajnos még mindig csökkenni látszik. Épp ezért, tudósok próbálkoznak/próbálkoztak „művér” kifejlesztésével, és rögtön kisebb sikert könyvelhetett el a kezdeményezés.

Vér-mesterséges módon

A fent írtak miatt esélyes, hogy a legtökéletesebb megoldást a laborban készített, mesterséges vér jelentené. Így az ebből adódó kisebb-nagyobb családi gondok is elmúlnának. Fontos, hogy ez a „mű folyadék” sokáig eltartható, kedvező költségű legyen.

Merre van a vér-labor?

A skót Gyógyközpontban kapott helyet a kísérlet a vér mesterséges előállításával kapcsolatban, mely rögtön nagy sikereket könyvelhetett el. A kutatók sokáig dolgoztak az embrionális őssejtekkel is. Mostanság a tudósok inkább a „felnőtt” őssejtekre koncentrálnak, melyet haj és vérpróba során nyernek. Hiába furcsa ötlet, ez az „ipari gyártás” nagy áttörés lehet a gyógyszerszolgáltatók és a páciensek életében is.

Forrás: dw.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?