2014.12.01. 19:00:00 8803 60

Már az őskor óta imádjuk a mézet! Nem véletlen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy őskori barlangrajzokon is találtak erre utaló jelet. A selymes, aranyló mézet főként a tea édesítésére használjuk manapság. Ilyenkor karácsonykor az ínycsiklandó mézeskalácsba is kerülhet, s persze ott van a többi mézes sütemény is. Fogyasszunk belőle minél többet, mert csuda egészséges! Íme minden, amit tudni akartál róla!

Méz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méz

Ez a méz történelem

Érdekesség, hogy a méz használatára valóban több ezeréves őskori rajzok: lépes mézet gyűjtő férfi rajzát fedeztek fel egy spanyolországi barlangban. Az ókori Egyiptomban is méhészkedtek, és az aquincumi ásatások arra utalnak, hogy már Magyarország területén is űzték a szakmát az ókorban.

Az első mesterséges méhkasokat már 8-9000 évvel ezelőtt is használták. Az Ószövetségben is megemlítik, hogyan is kell a mézet kinyerni a kaptárból. A 16. században a cukorgyárak terjeszkedése miatt visszaesett a mézkereslet, ami addig az egyetlen édesítőszer volt. Ma ismét reneszánszát éli - az emberek legnagyobb örömére.

Így termelik a mézet a méhek

A házi méhek a virágokból gyűjtik össze az alapanyagot, a virágport és a nektárt. Ezután az előgyomrukban a gyomornedvekkel alakítják át, és a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tárolják. A víztartalma elpárolog a kaptár meleg levegője miatt, ha besűrűsödött, (kb 18%-os víztartalom) elzárják a levegő elől a viasszal. A szorgos méhek annyit raktároznak el ezzel a technikával amennyit csak bírnak, mivel nem tudják, hogy mennyire lesz szükségük. A méhészek a centrifugális erő segítségével pergelik ki a mézet a kaptárból, miután eltávolították a viaszréteget.

A méhpempőről, azaz a királynő eledelérő itt olvashatsz.

Mire használd a mézet?

Gyógyító hatását már az ókorban elismerték. Ásványi anyagokat és esszenciális aminosavakat is tartalmaz, a szervezetben azonnal felszívódik. Ideg és immunerősítő élelmiszer hírében áll, csillapítja a köhögést, valamint a torokfájást. Ha nem érintkezik levegővel, akkor gyakorlatilag végtelen ideig eláll. Baktérium és gombaölő hatása is van.

Köhögésre gyógyír lehet, ha éjszaka elalvás előtt megeszünk egy kis mézet. 2 éves vagy idősebb gyerekeknél megelőzheti a köhögési rohamokat és legalább olyan hatékony, mint a dextromethorfán tartalmú köhögés csillapítók. A kutatók szerint az édes méz fokozza a nyálelválasztást, aminek köszönhetően a nyálkahártya kevésbé szárad ki, és a száraz köhögés csillapodik.

Kis mennyiségben cukorbetegek is naponta fogyaszthatják, csak kis mértékben emeli a vércukrot és a koleszterinszintet.

A méz csökkentheti a sugárkezelést követő szájgyulladás kialakulásának az esélyét, sőt, néhány kutatás szerint napi 20 ml méz fogyasztásával csökkenthető a nyeléskor fellépő fájdalom és kisebb lesz a súlyvesztés a kezelések után.

Külsőleg alkalmazva a méz elősegíti a sebgyógyulást akár nagyobb műtétek, tályogok, fekélyek, horzsolások vagy egyéb vágásokat követően. A mézes borogatás segíti az égési sebek gyógyulását is. Megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását, tisztán tartja a sebet és csökkenti a gyulladások vagy fertőzések kialakulásának az esélyét, gyorsítja a gyógyulást. (A kutatások azt mutatják, hogy egyéb kezelések alkalmazását követően a méz már nem fejtett ki semmilyen hatást a sebre.)

A méz koleszterinszintre való hatásáról is folynak kutatások, egyelőre nincsenek egyértelmű eredmények. Egy tanulmány szerint 75 g méz fogyasztása 14 napon keresztül csökkentheti a magas koleszterinszintet a nők esetében, azonban egy másik kutatás mindezt a pozitív hatást csak egy adott diétás étrend betartásával tudta bizonyítani. Egy harmadik kutatásban 30 napon keresztül fogyasztottak napi 70 g mézet a résztvevők, eredmény nélkül.

Egyes vizsgálatok szerint a méz segíthet az allergia enyhítésében, de még erre sem találtak kielégítő bizonyítékot. Sőt, mivel a méz polleneket tartalmazhat, az allergia akár rosszabbodhat is.

Kisbabáknak 1 éves korig nem javasolt a méz fogyasztása, mert akár botulizmust is okozhat. Terhesség alatt szabad fogyasztani, de csak étkezési mennyiségben. Gyógyszerként ne alkalmazzuk!

A rododendronból készült méz fogyasztása nem javasolt, mert mellkasi fájdalmat, vérkeringési zavart és szívproblémát okozhat.

Mennyi mézet kell fogyasztani, hogy kifejtse jótékony hatását?

Köhögésre naponta 2,5-10 ml (0,5-2 teáskanál) méz elfogyasztása javasolt.

Gyógyászati célokra kb. 70 g mézet fogyaszthatunk 14 napon keresztül.

Égési sérülésekre és sebekre, közvetlenül a felületre helyezzük és gézzel fedjük, 24 óránként cseréljük. 25 napig alkalmazandó.

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos véleményét, előírásait.

Forrás: webmd.com, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.