2014.06.01. 09:53:13 6369 31

Mert a reggeli a legfontosabb étkezés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyermekkorunk óta ismerjük a mondást: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Valljuk be, ezt elég nehéz tartani, hiszen a mindennapi rohanásban kinek van ideje reggelente leülni és nemhogy enni, de egy csésze kávét nyugodtan meginni. De nem csak az idő, az elfogyasztott étel minősége is fontos, arra viszont nem is olyan nehéz odafigyelni, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Müzli gyümölccsel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Müzli gyümölccsel

Csak hogy még nagyobb legyen a motiváció, összegyűjtöttünk Nektek 5 okot és néhány tippet, miért is érdemes odafigyelni a nap első étkezésének milyenségére.

1. Hogy egészségesek maradjunk

A reggeli elhanyagolása hosszútávon nem marad következmények nélkül, ahogy egy tanulmány (Harvard Medical School, Boston) is igazolja. Aki az egészséges reggeliről lemond, az nagyban növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának esélyeit, pontosabban 35%-ról 50%-ra. Egy másik, finn kutatás szerint, melyet 5500 fiatal és szülei körében végeztek, a legfontosabb étkezést kikerülők nagyobb eséllyel fogyasztanak alkoholt és egyéb egészségtelen gyorsételeket, snackeket, illetve nyúlnak cigaretta után.

2. Már reggeltől figyeljünk a folyadékbevitelre!

Éjszaka a szervezet folyadéktartalékai kiürülnek. A víz, a különböző, nem cukrozott, esetleg frissen préselt gyümölcslevek, a gyógy- és gyümölcsteák segítenek feltölteni testünk folyadékraktárait, emellett fokozzák teljesítőképességünket. Kávé-, zöld- vagy feketetea rajongók figyelmébe: a koffeines ital elfogyasztása előtt ajánlatos egy pohár vizet meginni. Ez a nagy rohanás közepette sem jelenthet gondot.

3. Megakadályozhatja a súlygyarapodást

Ha nem fogyasztunk tápláló, rostban gazdag reggelit, nagyobb esélyünk van rá, hogy napközben gyakrabban törnek ránk éhségrohamok és ezzel az összes napi kalóriabevitelünk is megnő. Ezt egy amerikai tanulmány is alátámasztja, melyben fiatalok körében vizsgálták, milyen hatással van a testsúlyukra az, hogy milyen reggelit fogyasztanak. Azok, akik inkább a gabonafélékből készült lehetőségeket és gyümölcsöt választottak indítóként, a nap folyamán kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy épp valami „izmosat” (mondjuk szalonnás rántották) reggeliztek. És valljuk be, elkészíteni is könnyebb egy finom teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvicset, mint nekiugrani egy rántottának szinte hajnalban.

A rostban gazdag ételek fogyasztásáról és a fogyás összefüggéseiről már korábbi írásunkban is szó volt.

4. Már korán reggel erősíthetjük a csontjainkat

Aki reggel valamilyen finom tejtermékkel kelti fel a még ébredező pocakját, már a nap első órájában energiával, fehérjével, szénhidráttal és csonterősítő kalciummal ajándékozza meg a testét. Egy tejből, gyümölcsből és müzliből készült mix még a leglustábbakat is azonnal életre kelti! És sokat a megvalósításával sem kell bajlódni. Elő egy tálat, bele a tej vagy sovány joghurt, ízlés vagy inkább éhség szerinti mennyiségű müzli vagy zabpehely, az évszaknak vagy a kívánságunknak megfelelő gyümölcs és már kész is. Édesszájúak néhány csepp mézzel is megbolondíthatják.

5. És amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs

Hogy müzlivel, sovány joghurttal finom ízesítője a reggelinek, netán a tápláló, teljes kiőrlésű kenyérből, sonkával, sovány sajttal és zöldséggel „töltött” szendvics után desszertként fogyasztjuk, netán a gyümölcs maga a reggeli, szinte mindegy. A lényeg, hogy ne induljon nélküle a nap. Utóbbira remek tipp a grapefruit, főként diétázóknak, hiszen a benne lévő anyagoknak köszönhetően csökkenti az inzulin- és koleszterinszintet és hamar teltségérzetet okoz. Érzékenyebb gyomrúaknak jó választás a banán, ami kevésbé savas és gyorsan fel is szívódik.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?