2021.01.17. 15:24:24 8161 234

Mi állhat a nem múló köhögés hátterében?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel jócskán benne vagyunk az influenza szezonban és mellette még a koronavírus miatt is különösen körültekintőnek kell lennünk a köhécseléssel, így igazán ideje utána néznünk, mi okozhatja a nehezen múló köhögésünket.

Köhögés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Köhögés

A köhögésről dióhéjban

A téli időszakban gyakoribbak a légúti megbetegedések, amik általában köhögéssel járnak, hiszen a légutat irritálja a váladék, amit ezen a módon próbál szervezetünk eltávolítani. Több típusú köhögést is megkülönböztethetünk és ha felismertük már könnyebb eldöntenünk, szükséges-e orvoshoz fordulni.

Száraz vagy nedves

Száraz köhögésnél nem találkozunk ugyan váladékkal, de gyakoriak a fullasztó köhögő rohamok és előfordul, hogy mellkasfájdalom is járul hozzá. A koronavírus jellemzően száraz köhögéssel mutatkozik meg. Ha ilyet tapasztalunk, most vírus helyzet miatt maradjunk otthon és telefonon vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal.

Más betegséges velejárója a váladéktermeléssel járó köhögés. Itt a szín és állag döntő, zöldes bakteriális fertőzésre, véres köpet gyulladásokra, de akár tüdőembóliára vagy daganatra is utalhat, éppen ezért kérjünk orvosi segítséget.

Akut vagy krónikus?

Ez az adat a tünetek fennállásának időtartamára utal, akut betegségről akkor beszélünk, ha 1-3 hétig tapasztaljuk maximum – általában vírus, baktérium, légúti fertőzés esetén. Ha hosszabban, akár két hónapnál tovább elhúzódik a köhögésünk, krónikus állapotról van szó, ennek olykor súlyosabb bajok állnak a hátterében, komolyan kell hát venni. Dohányosoknál gyakori, de ők sem hunyhatnak szemet fölötte.

De mi áll a hátterében?

Az asztmás köhögés nehézlégzéssel, míg a reflux okozta köhögés gyomorpanaszokkal szokott együtt járni. A mellüregi gyulladások mellett a tüdő krónikus gyulladásai (TBC, hörgőtágulat, daganatok) is okozhatják hosszan elhúzódó köhögésünket, de van itt még más is. A szívritmuszavart, szívelégtelenséget is gyakran kísérik hasonló tünetek és még vese- vagy petefészek betegségnél is tapasztalhatunk ilyesmit.

Mikor kell mindenképp orvoshoz fordulni?

Hogyha láz, mellkasi-, háti fájdalom, véres köpet, ájulásérzés, nehézlégzés is jelentkezik a köhögés mellett, vagy két hónapnál hosszabb ideig fennáll az állapotunk. Utóbbi esetén teljes kivizsgálással bukkanhatunk a pontos okokra, hiszen a fentiekből látszik: még akár nőgyógyászati is lehet a probléma gyökere.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...