2020.08.29. 16:58:50 10087 276

Monumentális látnivalók – Az 5(+1) legnagyobb szobor
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt gondoltad, hogy a New York partjainál álló Szabadság-szobor a legnagyobb, amit valaha építettek, bizony ideje utazgatnod egy kicsit – legalább virtuálisan. Ugyanis minimum negyven szobrot állítottak már fel világszerte, ami magasabbra nyúlik a Szabadság-szobornál. Jöjjön néhány igazán hatalmas alkotás!

Laykyun Sekkya, Burma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Laykyun Sekkya, Burma

Gigantikus méretükön kívül van még egy közös ezekben a szobrokban, még hozzá az, hogy mindig valami nagy horderejű dolgot, eszmét, vagy rendkívül fontos személy elveit hivatottak képviselni. Látványuk lélegzetelállító, méretük megdöbbentő.

Az egység szobra, India

Egység szobra, India | Forrás:  wikimediaEgység szobra, India | Forrás: wikimedia
A maga 240 méter magas méretével abszolút csúcstartó a Gujarat állam béli alkotás. Vallabhbhai Patelt, az első független indiai belügyminisztert, és egyben miniszterelnök-helyettest ábrázolja. Az elkészítése körülbelül öt évet vett igénybe, és mindössze 3 esztendeje csodálhatjuk meg őhatalmasságát. Ha a szabadságszobrot óriásinak gondoltad, ki kell ábrándítanunk: Az egység szobra háromszor olyan hosszú fölfelé. Látogatottsága is jóval nagyobb amerikai társánál, a tavalyi adatok szerint, napi, mint egy 15 ezer látogató ámul és bámul körülötte.

Tavaszi Buddha templom, Kína

Tavaszi Buddha templom, Kína | Forrás: wikimediaTavaszi Buddha templom, Kína | Forrás: wikimedia
Honan-tartományban álló, 153 méter magas templomot az üresség buddhista ábrázolásának is tartják. Tizenegy év alatt készült el, és kész állapotának kezdetétől, 2008-tól tíz évig rekorder magasságot tudhatott magáénak. Az egyébként szintén jelentőségteljes Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztusnál négyszer magasabb, közel ezer tonna súlyú, lótuszvirág formájú alapra épült mű Vairócsana-t ábrázolja.

Laykyun Sekkya, Burma

Mindössze 23 méterrel maradt le a második helyezésről ez Khatakan Taung falvacskában álló szobor. Az emberalak 27 emeletet foglal magába, ahonnan tengersok ablak tekint az emlékművet körülvevő mintegy kilencezer féle növényre. Természetesen a csúcsra jutáshoz nem kell majdnem harminc emeletet gyalogolni, az építők lifttel is készültek. Felépítése 1996-ban kezdődött és 2008-ig tartott.

Ushiku Buddha, Japán

Épp csak lecsúszott 10 méterrel a dobogóról a százhúsz méter magasságú japán szobor. Szintén a buddhizmusnak köszönhetjük ezt a monumentális alkotást is: a Tiszta Föld fő buddháját, Amitābha -t ábrázolja. Méretét tekintve alig háromszorosa a Szabadság-szobornak, ám a súlya jóval meghaladja azt. Acélkerete bronz bevonatot kapott, így lett igazán súlyos egyéniség, 30-szor nehezebb, Szabadság-szobornál.

Új világ születése, Puerto Rico

Újabb tíz méter különbség az előző versenyzőhöz képest. Kolumbusz Kristóf első amerikai útjának állít emléket és annak 500. évfordulójára készítették el. 110 méter magas, pálmafák övezte grandiózus szobor.

+1 Guanyin, Kína

Holtversenyben ötödik helyezett is lehetne, hiszen mindössze két méterrel rövidebb az Új világ születése Puerto Rico-ban fellelhető ábrázolásánál. 108 méterre nyúlik a felhők közé, hát nem is csoda, hogy eltartott hat évig, mire felépítették. 1999-ben vágtak neki a nagyszabású projektnek, 2005 tavaszán pedig megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...