2017.02.03. 15:10:14 10104 256

Munkahelyváltás? Spórolj rá!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az év elején rengetegen váltanak munkahelyet. Egyrészt a gazdasági helyzet is olyan most, hogy a munkaadók szó szerint vadásznak a jó munkaerőre, másrészt a munkavállalók megvárják a karácsonyi bónuszokat, és csak azt követően mondanak fel. Ha te vagy párod is ebben a cipőben jártok, pár tipp, hogyan lehet kevesebb stresszel átvészelni ezt az időszakot.

(Kép: pixabay.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com (Kép: pixabay.com)

Mert mindig stresszes

A munkahelyváltás sajnos mindig kicsit gondterhelt időszak, egyrészt a bizonytalan próbaidő (még ha nem is vagy ügyetlen, bármikor adódhat egy olyan helyzet, amikor egy pillanat alatt felmondhatnak az új helyen), másrészt a teljesen új közeg miatt. Meg kell ismerni a munkatársakat, be kell illeszkedni, ki kell alakítanod az új menetrendedet, na és persze el kell magad fogadtatni.

Ráadásul bármennyire is jó szakember vagy, biztosan lesznek majd olyan dolgok, amiket meg kell tanulnod. Ez teljesen normális dolog, mégis sokat tudunk aggódni miatta, ilyenkor idegesebbek is vagyunk. A legjobb mód arra, hogy ne emészd magad ebben az időszakban az, ha vagy egy kis megtakarításotok erre az időszakra, sokkal nyugodtabb leszel, ha tudod, nem omlik össze az életed, ha nincs 2 hónapig fizetésed. Ez egyébként bármikor igaz, de a munkaváltás pont jó ürügy. :)

Váltsatok albérletet!

Hiába számolod ki, hogy a párod fizetése bőven fedezi az albérletet és a rezsit, azért enni is kell valamiből. Na meg persze tankolni az autót, és még sorolhatjuk. Jó hír, hogy az elmúlt kb. 1 évben már nem emelkedtek az albérletárak. Érdemes körülnézned, találsz-e jobb feltételekkel albérletet - pl. kevesebb kaukciót kell adnod, vagy olcsóbb a bérleti díj, esetleg a rezsije - hiszen a kaukcióban több tíz- vagy százezer forintod parkol. Ha csak egy hónappal kevesebb kaukciót kell fizetned az új helyen, máris felszabadítottál egy elég szép összeget.

Tervezz!

Töltsd le egy Excel-sablont a családi költségvetés megtervezéséhez! Tele van az internet jobbnál jobbakkal, válaszd ki a neked szimpatikusat, és töltsd ki a bevételi oldalt reálisan, a kiadásokat pedig kicsit becsüld túl. Soha nem baj, ha a hó végére 10 000 Ft-tal több marad a zsebetekben. Ráadásul ez a táblázat nem csak a következő néhány hétben nyújt majd segítséget, a nagyobb kiadásokat - pl. nyaralás költségvetése - is előre tudod tervezni. A másik hasznos dolog az ilyen összesítésekben, hogy pontosan látod, mire mennyit költesz éves szinten, és ennek megfelelően próbálod majd csökkenteni a felesleges kiadásokat.

Használjatok megtakarítási számlát!

Ha pároddal külön számlán vagytok, akkor pont itt az ideje, hogy nyissatok közösen egy megtakarítási számlát. A banki költségeket egyébként sem árt áttekinteni, aztán bátran nézz szét, hol jönnél ki olcsóbban, akár úgy is, hogy nyitsz egy megtakarítási számlát. A hó végén megmaradt pénznek az ember könnyen a fenekére vág, ha az ott van a folyószámláján. A megtakarítási számlákban az a legjobb, hogy nem veszel róla napi szinten tudomást, csak néhány hetente látod, hogyan gyarapszik. Hidd el, te fogsz legjobban örülni ennek a pénznek nyaraláskor, vagy ha elromlik a kocsi!

Persze a megtakarítási számlán tárolt összeg csak akkor gyarapszik, ha rendszeresen utalsz rá - állítsd be automata megbízást -, és nem nyúlsz hozzá, csak akkor, amikor tényleg muszáj.

Csökkentsd a kiadásaitokat!

A költségvetést tervező táblázat 1-2 hónap után pontos számokat mutat majd neked, mire mennyit költesz. Étkezésen nehéz lesz spórolni, de nem lehetetlen. Ha kevesebbszer rendelsz vagy veszel kész kaját, és többször főzöl, olcsóbban kijössz. Szintén sokat megfogsz azzal, ha havonta 1-2 alkalommal elintézed a nagybevásárlást, és nem kétnaponta szaladgálsz be a boltba valami apróságért - ilyenkor potyognak a kosarakba az extra nasik. Havi több ezer forintot megtakaríthatsz azzal, ha megnézed, hogy telefonálási szokásaid alapján melyik mobil-előfizetési csomaggal jársz jobban, illetve a kábel TV (és internet) szerződésedet is újrakötheted: új előfizetőknek sajnos mindig több kedvezményt adnak, mint a már meglévőknek.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...