Nélkülözhetetlen grill receptek, azoknak akik biztosra mennek
Nyári összejövetelek, baráti találkozások, születésnapok, névnapok mind-mind jó alkalmat kínálnak egy kis grillezésre. Mindenkinek van egy-két klasszikus, jól bevált receptje, amit ilyenkor bevet a vendégek örömére. Ha nem villámpáccal készülünk, és ízfokozóval sem szeretnénk tömni a vendégeinket, akkor nem kell túlbonyolítani a pácrecepteket!
Nekünk az alábbi összeállítás a tuti befutó egy-egy grillpartin (szeretünk mindenkinek a kedvére tenni): borsos-mustáros tarja, majoránnás-mustáros csirkemell, rozmaringos-citromos csirkemell, zöldfűszeres szűzérme, tejfölös-juhtúrós mártás, görög saláta, kukorica saláta és héjában sült burgonya.
Borsos-mustáros tarja
(a zsírosabb részeket késsel kicsit keresztbe vágjuk) - 4-6 szelet tarja - 2 kk őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint) - 2-3 ek mustár - 2 gerezd zúzott fokhagyma - 0,5-1 dl olaj
Majoránnás-mustáros csirkemell
- 4-6 nagyobb szelet csirkemell
- 2 ek mustár
- 1 kk őrölt fekete bors
- 2 kk majoránna ízlés szerint
- 0,5-1 dl olaj
Citromos-rozmaringos csirkemell
- 4-6 nagyobb szelet csirkemell
- fél citrom leve
- bors (ízlés szerint)
- friss rozmaring levelek egészben (egy jó köteg, a szárról leszedve)
- 0,5-1 dl olaj
(A rozmaring levelek finom ropogósra megsülnek a húson, úgyhogy nyugodtan rajta hagyhatjuk. Olyan lesz, mint egy kis rozmaring chips.)
Kakukkfüves szűzérme
- 6-8 szelet szűzérme
- 2 kk bors
- 2 kk szárított kakukkfű vagy friss kakukkfű (ebből több kell)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 0,5-1 dl olaj
Összekeverjük a hozzávalókat, belemártogatjuk hússzeleteket. A szárnyas húsoknak 6 óra elég a pácolódáshoz, ezeket akár sózhatjuk is. A sertésnek jó, ha legalább egy napot áll a páclében és csak sütés előtt sózzuk be, hogy a só ne vonja el a nedvességet.
Héjában sült burgonya
A sütőben vagy a grillen is elkészíthetjük, alufóliába csomagoljuk a megmosott burgonyát, kb .40 perc kell a sütéshez, fejenként 2 db burgonyát számoljunk.
Juhtúrós mártás
- 10-15 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 2 csipet só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- apró kockákra vágott hagyma
Összekeverjük a hozzávalókat és egy órát hagyjuk, hogy összeérjenek. A húsra vagy a héjában sült burgonyára locsolhatjuk. Isteni!
Görög saláta
- 10 dkg krémes fetasajt
- 1 uborka
- 3 db paradicsom
- 1 fej lila hagyma
- 1 kis csomag olívabogyó
Finom benne 1-2 db paprika és a jégsaláta is. A görög saláta akkor lesz az igazi, ha nagyon finom krémes fetasajtot veszünk és azt a tetejére kockázzuk. A hozzávalókat minél kisebbre daraboljuk, hogy gusztusosan lehessen tálalni és enni.
Kukorica saláta
- 2 doboz kukorica
- 5 ek majonéz
- őrölt bors
Egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat, petrezselyem zölddel dekorálhatjuk.
Voila, az egyszerű receptekkel mindenkinek a kedvére tehetünk, tartsunk otthon egy kis darált erős paprikát is, hogy aki egy kis csípős ételre vágyik, annak is a kedvére tegyünk. A grill pácokat egyébként feldobhatjuk egy kis darált chilivel, ha szeretjük.