2020.08.11. 15:01:39 10315 302

Növénybajok és gyógymódjaik I.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szobanövényeink is lehetnek betegek és velük nemigen van lehetőség orvoshoz szaladni. Magunknak kell tehát orvosolni a problémát. A tünetek pedig sokat elárulnak, néhány tipikus elváltozásnál például egészen egyszerű a megoldás. Ismerd fel, mi bántja a cserepesed és segíts neki meggyógyulni!

Vitorlavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitorlavirág

Általában nem kell botanikusnak lenned ahhoz, hogy életben tartsd az otthoni virágaid, növényeid. Ám, ha valami elváltozást tapasztalsz, időben érdemes reagálnod, ellenkező esetben menthetetlenül tönkre mehet lakásod, kerted dísze. Vegyük sorra a leggyakrabban jelentkező levéltüneteket és megoldásaikat, hogy sokáig pompázhassanak a zöldjeid!

Egészen megbarnult levelek

Amikor egész levelek barnulnak meg egy növényen, az része lehet a természetes növekedési fázisának is. Az elöregedett levelek számos példányon idővel elbarnulnak, majd lehullanak, ám ezt nem érdemes megvárni. Távolítsuk el az elhalt leveket, mert bár nem pompáznak, energiát vesznek el a növénytől.

Ha csak a levélvégek barnák

Ezt a szimptómát legtöbbször vízhiány okozza. Vagy nem kap elég gyakran, vagy az öntözés vízmennyiségét kellene növelned. Hogyha nincs lehetőséged gyakrabban locsolni (például hétvégén nem vagy otthon), akkor a kaspó alját béleld ki nedves szivaccsal, ami akkor engedi majd a növényt vízhez jutni, mikor annak szüksége van rá. Az is vezethet vízhiányhoz, ha a talaj nem tartja kellőképpen a vizet, vagy a túllocsolástól, túl pici kaspótól megsérültek a gyökerek. Ezeket a problémákat könnyen felderítheted és megoldhatod egy átültetéssel, ahol figyelemmel kíséred a gyökerek állapotát, az ültetőföld minőségét.

Barna foltok a levél közepén

Ez a túlöntözés jele. A folyton nedves föld olyan környezetet hoz létre, ami kedvez a gombák elszaporodásának. A bajok barna foltok formájában jelennek meg a leveleken és a gombás megbetegedéshez hasonlóan középről a szélek felé fognak terjeszkedni. Szorítkozz a növény igényeinek megfelelő locsolásra vagy félig automatizáld a folyamatot. Ezt úgy teheted meg, hogy egy kisebb, lyukakkal ellátott palackot ágyazol a földjébe, és ebbe töltöd a vizet. Innen pontosan annyi nedvességet vesz majd fel, amennyire szüksége van. Ha kávéfiltert teszel a virágcserépbe, az azon átszűrődő öntözővíz nem mossa ki a talajt, javítja a vízelvezetést.

Sárga alsó levelek, és levélhullás

Egy-egy levél a természetes folyamatok során is elsárgul és lehull, de ha nagyobb mennyiségben észleled ezt, akkor feltehetően nincs jó helyen a cserepesed. Túl sok fény, túl kevés fény vagy huzatos hely is lehet ennek az oka, nézz utána, hogy az a típus mit szeret és keress neki megfelelő pontot a lakásban!

Tartsd szem előtt azt is, hogy a növények nem rajonganak a változásért. Igyekezz előre átgondolni az új helyüket és fokozatosan szoktatni hozzá, például először egy órára vidd az új helyére, majd fokozatosan hosszabb ideig hagyd ott. Ez furcsa lehet, de ha jobban átgondolod, a növény, természetes közegében az egész életét egyazon helyen tölti, az ott megszokott körülmények között.

Sárga szélek, foltok

Míg a sötét foltokat többnyire gombás megbetegedés okozza, a világos, sárga árnyalatok megjelenése többnyire a túl erős napfénynek köszönhető. Ha gombát észlelsz, mihamarabb különítsd el a többi növénytől, hogy elkerüld a tovább fertőzést. Csipkedd le a fertőzött leveleket és kezeld gombaölő sprayvel a maradékot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...