2019.10.03. 10:52:42 9013 280

Orvosi műhiba - Igényérvényesítés lépésről-lépésre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészségügy tipikusan azon életterületek közé tartozik, ahol maximális odafigyelés mellett is könnyen adódhatnak szövődmények, keletkezhetnek károk. Sajnos ennek az esélye hatványozódik abban az esetben, ha valamilyen szakmai mulasztás történik. Tekintsük át az ezzel kapcsolatos igények érvényesítésének fő lépcsőit!

Műtét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műtét

Integrált Jogvédelmi Szolgálata – betegjogi képviselő

Amennyiben az egészségügyi ellátást igénybevevőnek kifogása merül fel, akkor természetesen módjában áll betegjogi képviselőt felkeresni, aki segítséget nyújthat panasza megfogalmazásában, s kezdeményezheti annak kivizsgálását. Ezen túlmenően tájékoztatást is nyújt arról, hogy a betegnek és a kórháznak lehetősége van a fennállt vitát egyeztetés keretében rendezni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata

Természetesen a fentiekhez hasonló egyeztetés nem minden esetben hozza meg a kívánt eredményt, különösen nagyobb volumenű vagy nehezen megítélhető kérdésekben. A betegnek ekkor sem kell azonnal egy bonyolult és hosszadalmas peres eljárás következményeinek előzmény nélkül kitennie magát: a sérelmezett tevékenység vagy mulasztás bekövetkezésétől számított egy éven belül felkeresheti a Nemzeti Népegészségügyi Központot annak érdekében, hogy az ellátással kapcsolatos egészségügyi panaszát kivizsgálják. Ezen vizsgálat eredménye akár az orvosi szakkérdések tekintetében is fontos lehet, ami átvezet bennünket a következő lényeges ponthoz.

Végül, de nem utolsó sorban…

…peren kívüli megegyezés hiányában a beteg pert kezdeményezhet kárainak megtérítése és sérelemdíj iránt: az ilyen ügyekben a szakvélemény sarokpontját képezi az eljárásnak. Egy arra kompetens igazságügyi szakértő szakvéleménye alkalmas arra, hogy megállapítsa az alábbi lényeges kérdéseket (a teljesség igénye nélkül, hiszen minden eset más és más).

  • Történt-e orvosi mulasztás vagy orvosilag nem megfelelő beavatkozás?
  • Ha igen, miben állt pontosan ez a mulasztás?
  • Milyen okozati összefüggésben áll ez a beteg állapotával?
  • Milyen rövid-, közép- és hosszútávú hatásai vannak a mulasztásnak?
  • Hogyan/milyen beavatkozásokkal, kezelésekkel, ráfordításokkal enyhíthető az állapot?

Mit kérhet a beteg?

Mindenekelőtt a kártérítést kérhet a műhibából és annak lehetőség szerinti kiküszöböléséből igazolható módon eredő költségeire (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, speciális otthoni berendezések), illetve esetleges elmaradt jövedelmére. Másodlagosan pedig kérvényezhet a testi épség és egészség sérelméből eredő sérelemdíjat, melynek mértékét a bíróság valamennyi körülmény figyelembevételével állapítja meg, s akár milliós tételre is rúghat.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A. S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...