Palántázz profin!
Gazdaságosabb és praktikusabb lehet palántákat ültetnünk, ráadásul a termés is gazdagabb lesz, mintha magról ültetnénk. De hogyan palántázzunk profin? Vegyünk vagy mi magunk neveljünk palántát? Milyet válasszunk, és hogyan kerüljön végleges helyére? A legfontosabb infók egy helyen!
Elsősorban azoknál a növényeknél van szükség a palánta előnevelésre, amelyek más éghajlatról származnak, mert számos növény nem érne be (vagy csak jóval később), ha a magot egyből ágyásba vetnénk. Ennek oka, az eltérő klímaigény, de az egyre változó időjárási ritmus miatt is érdemes lehet palántát nevelnünk.
Miről szól a palántázás?
Gyakorlatilag a tavaszi fagyok kikerüléséről, hiszen szabadföldben nem tudunk ideális időjárást garantálni a magoncoknak. Márciusban tehát ültessünk magokat cserépbe, virágládába, joghurtospohárba, vagy az erre kitalált palántázó edénykékbe, amiknek zárt, védett, meleg helyet biztosítunk, míg kikelnek és megerősödnek. A leveleknek nagyjából 6-8 hét kell, míg leveleket fejlesztenek és kiültethetők lesznek.
A vásárolt palánta ugyanolyan jó?
Amennyiben nem áll rendelkezésre napsütötte ablakpárkány, vagy épp nincs kedvünk bajlódni vele 8 hétig, vásárolhatunk is palántákat. Piacokon, szaküzletekben, kertészeti árudákban egyaránt találhatunk megfelelőt. Ilyenkor mindig úgy válasszunk, hogy a magvetéshez képest 4-8 hét eltelhessen a tényleges, ideális ültetési időig. Ne fejletlen növényekkel kelljen bajlódnunk ágyásainkkal.
Miből induljunk ki, milyen palántát ültessünk?
Szabadgyökerű és földlabdás példányok közül választhatunk. Ha lehetőségünk van, a földlabdás mellett döntsünk, mert ezeknél korábbi termésre és jobb állóképességre számíthatunk. A földes előnyei annak köszönhetők, hogy a szabadgyökerűek jóval sérülékenyebbek, a helyváltoztatást is kevéssé bírják és időszakosan a fejlődésük is megszakadhat a körülmények okán.
Mindig válaszd a legegészségesebbet!
Növényeknél nem szerencsés döntés sajnálatból hazavinni a satnyábbikat – persze abból is csinálhatunk csodát, ha szerencsénk van. Jobban járunk a vastag szárral növekvő, jól fejlett, egyenes, erős palántákkal. A növényt vizsgáljuk meg; ha legalább három-négy egészséges lomblevél van rajta, és ha picit kétoldalt megnyomva, óvatosan kiemeljük műanyag edényéből, fehér gyökerekkel alaposan átszőtt földlabdával szembesülünk, akkor bátran bizalmat szavazhatunk neki.
A palántázásnak köszönhetően nem csak a tenyészidő lesz jóval nagyobb, de a termés is tápanyagokban dúsabb, ízletesebb lesz!
Forrás: balintgazda.hu