2022.05.05. 09:45:00 5542 175

Password day, a jelszó világnapja: A tiéd elég erős?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden év májusának első csütörtökjét a Jelszó Világnapjának áldozzák 2013 óta. Az idei digitális ökoszisztéma biztonságára emlékeztető alkalom tehát a mai napon tartandó meg. Védd magad te is a potenciális netes fenyegetések ellen!

Jelszó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jelszó

Milyen a jó jelszó azon túl, hogy elég nehezen kitalálható illetéktelenek számára? Úgy egyedi, hogy közben emlékezetes marad! nincs is annál dühítőbb, mint nem emlékezni a saját sokezer jelszavunkra. Ezért miután létrehozzuk az erős jelszót, emlékeztessük rá magunkat szimbólumokkal vagy szavakkal, hogy a számítógépes támadók dolgát ne könnyítsük meg még ennyivel sem.

Hogyan készítsünk elég erős jelszót?

A kibertámadások elhárításához úgy tudjuk leginkább biztonságban tartani az adatainkat, hogy két egyszerű szabály betartásával hozzuk létre valamennyi jelszavunkat:

1. Legyen elég hosszú!

Becslések szerint egy hét karakterből álló jelszó feltörése 0,29 ezredmásodperc alatt történik. Tehát, ha a kérdéses jelszó több mint tizenkét karakterből áll, akkor azt kitalálni már jóval nehezebb és hosszabb folyamat lesz. Természetesen, ha a kitalált jelszó csupán számjegyekből áll, hiába a megfelelő hosszúság, akkor viszonylag könnyen feltörhető.

2. Keverd a karaktereket!

Nem ajánlott tehát olyan tizenkét karakterből álló jelszót megadni, amely kizárólag numerikus. A számok mellé (de inkább közé) szimbólumokat és betűket is ajánlott hozzáadni. Ha ez alapján alkotod meg a jelszavadat, akkor a hackerek és a számítógépes támadók sokkal nehezebben tudnak hozzáférni a védett információkhoz.

Hogyan segíthet a biometrikus hitelesítés?

A biometria az, amikor beolvassuk pl. ujjlenyomatunkat vagy a szemünk íriszét, hogy egyedi testi jellemzőinkkel azonosítsuk, tényleg mi vagyunk az adott eszköz tulajdonosai vagy éppen illetékesen szeretnénk belépni valahová.
A biometrikus hitelesítési módszer kiküszöböli, hogy több jelszót is meg kelljen jegyeznünk, valamint nagyságrendekkel megnehezíti a hackerek számára az eszközökbe való bejutást.

Mi az a többlépcsős hitelesítés (MFA)?

A többtényezős hitelesítést (MFA) tartják a kiberbiztonság jövőjének. Ez két vagy több hitelesítési formát igényel, például a hagyományos jelszó megadását egy biometrikus vizsgálat követi. Vélhetően ez lesz a legjobb védekezési eljárás, ami úgy teszi lehetővé a hozzáférést egy eszközhöz, adathoz vagy helyhez, hogy közben meg tudjuk őrizni annak biztonságát.

Ünnepeljük a Jelszó Világnapját ma úgy, hogy felülvizsgáljuk az eddig megadott jelszavainkat, és lecseréljük mindazokat, amelyek nem garantálnak kellő védelmet! A szimbólumok legyenek velünk egész évben: ß-£%_+#~! :-)

Forrás: www.mustardit.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...