2020.05.22. 17:49:38 31650 331

Szaporítsd a magnóliád dugványozással!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magnólia, azaz tulipánfa számos típusban megtalálható a magyar kertekben és különlegesen szép virágai miatt ritkán kerüli el a figyelmünket. A nyár eleje tökéletes időszak arra, hogy előre gondolkodjunk és megpróbálkozzunk a magnólia fáink szaporításával.

Magnólia a víz felett - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magnólia a víz felett

A magnólia rózsaszín, lila vagy fehér, tulipánra emlékeztető, nagy méretű virágai hosszan tartóan díszítik a kertet és virághullásuk is varázslatos. A fa ráadásul télen, kopaszon is nagyon szép: letisztulsz, szürkés, tekergő ágai fénydekorral és anélkül is megállják helyüket az újabb rügyfakadásig. Tehát a tulipánfa, bár nem örökzöld, mégis egész évben gyönyörű. Körülbelül 120-210 típus tartozik a nemzetségbe, nem muszáj a legnépszerűbbet választanunk, ha egyedi pompára vágyunk.

A szaporítására pedig házilag is lehetőségünk van, nem kell feltétlenül faiskolába indulnunk, hogyha több példányt szeretnénk otthon nevelgetni. Akár saját fáinkról szerzett, akár a szomszédtól kért dugványokkal meghonosíthatjuk kertünkben ezt a különleges szépségű virágfát.

Dugványozásról röviden

Akár a többi lombhullató esetén, a magnólia dugványozását is kora nyáron érdemes elkezdeni. A zöld fás részekről szedjünk olyan hajtást, amely nagyjából félig fásodott el. Abban az évben fejlődött, erős, egészséges ággal intenzív gyökérnövekedést érhetünk el. A művelethez szükségünk lesz az egészséges alanyon kívül éles metszőollóra és késre – fontos, hogy ezeket fertőtlenítsük is a munka előtt – jó minőségű virágföldre, kis méretű, kb. 7 cm-es cserepekre, műanyag zacskóra és vékony rudakra.

Arasznyi hosszúságú hajtást válasszunk, leveles elágazás fölött vágjuk le. A kb. 20 centiméterből a végére nagyjából 10 centit hagyunk csak gyökereztetéshez, hiszen elsőként egy éles késsel levágjuk a hajtás alsó leveleit, majd egy ferde metszlapot is hasítunk a levél elágazás alatt közvetlenül. A leveleket megfelezzük, így a csökkentve a növény párologtató felületét.

A cserepeinket töltsük meg virágfölddel közepesen lazán és nyomjuk 2-3 centi mélyen a közepükbe a dugványt. Hurkapálcikákból szúrjunk a földbe 3-4 darabot és erre húzzuk rá a műanyagzacskót, így készítve aprócska fóliaházat a növényünknek. Érdemes meleg helyen, félárnyékban elhelyeznünk a kész művet. A gyökeresedett dugványokat következő év tavaszán tudjuk kiültetni a szabadba végleges helyükre, ám addig fagyvédett helyen kell átvészelniük a telet. Ezzel a módszerrel nem csak magnóliánkat, de díszbokrokat, fásszárú fűszernövényeket is szaporíthatunk.

Érdemes több alannyal próbálkoznunk egyszerre, hiszen a dugványozással szaporítást sem követi mindig tökéletes siker.

Próbálkozhatunk magvetéssel is

Ezzel a módszerrel őszig várnunk kell, hiszen a húsos magok ekkor érnek be. A magokat tegyük hideg helyre, hűtőszekrénybe - a tulipánfánál ez serkenti a csírázást. Mikor már szépen alakul, fejtsük le óvatosan a magburkot és tavasszal vessük a szabadba vagy hidegházba rétegesen a magokat.

Tegyünk meg mindent a siker érdekében!

A magnólia kisebb sikeraránnyal szaporítható házi körülmények között, mint a díszcserjék, így érdemes a lehető legideálisabb körülményekkel segítenünk a folyamatot. Napos, meleg, szélvédett helyet válasszunk neki és kerüljük a lúgos kémhatású, meszes talajt. Egy életerős növény levelei is elsárgulnak, elhullanak, ha a talaj pH-ja lúgos. Ezen segíthetünk vaskelát tartalmú tápanyagokkal. A faiskolák jellemzően nem a fenti módszerekkel dolgoznak. Általában ellenálló alanyokra oltanak nemes tulipánfa fajtákat.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...