2021.02.09. 15:21:44 9197 213

Tavaszi lemosó permetezés - készüljünk fel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha összeírtuk a kerti teendőket, az elsők között találjuk a tavaszi lemosó permetezést is. Ideje felkészülnünk rá, mert az időjárás, mint mindig, szinte kiszámíthatatlan, pár héten belül már akár szükség is lehet rá.

Kopár fa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kopár fa

A lemosó permetezés nagyon fontos, hogy megvédjük terméseinket és dísznövényeinket a kártevőktől. Az eddigi telünk viszonylag enyhe időjárást mutatott, nem segített túlzottan a kórokozók és más ártalmas elemek elpusztításában. A hosszan tartó, komolyabb fagyokkal ellentétben, ha az időjárás az eddigiekhez hasonló marad, a kártevők áttelelnek, melléjük pedig újabb kártevők települnek be.

Milyen anyagokkal készülhetünk a tavaszi lemosó permetezésre?

A leginkább elterjedt a rézszulfát vagy rézoxiklorid tartalmú permetszer. Ezeken kívül használhatunk kénvegyületeket, növényvédelemre alkalmas olajokat is, sőt, akár ezek kombinációját – mindig szigorúan betartva a gyártói előírásokat. Ha gondosan szem előtt tartjuk a csomagoláson szereplő dózist, permetlé mennyiséget, keverési arányt, és az ideális hőmérsékletet, minimumra csökkenthetjük a növényünk károsodásának esélyét. Tehát kiemelten fontos az is, hogy ne lépje túl a levegő hőmérséklete a megadott maximumot a munkánk idején. Nem csak a permetszer miatt fontos, de ha túl sokáig várunk, az idő javulásával előbújnak a beporzó rovarok, akiknek szintén árthatunk a rosszkor végzett munkánkkal.

Az anyag beszerzésen túl

A lemosó permetezésnél mindig használjuk az előírt védőfelszerelést. Sose álljunk neki sietve, kapkodva és ezért esetleg elengedve egy-két elemét a védelemnek. A permetező készülékünkre is figyelnünk kell: minden permetezést követően alapos tisztítást igényel, ha ez korábban elmaradt, még a tavaszi lemosó permetezés megkezdése előtt pótoljuk!

A lemosás legyen bőséges!

Akkor érhetjük el a kívánt hatást, a növényeinkről csurog a permetlé. Ekkor lehetünk biztosak abban, hogy a rügyek belsőbb részeiben, a kéregben és a kéreg alatt áttelelő rovarok és tojásaik is elpusztulnak.

Mikor érdemes neki látni?

A fagyveszély elmúltával, a tavaszi virágzást megelőzően ütemezzük be. Válasszunk szélcsendes napot, hogy ne hordja szét a légmozgás a rézvegyületet (vagy más permetszert). Ez nem csak azért fontos, hogy a megfelelő helyen tudja kifejteni hatását, de azért is, mert ezek a vegyületek rossz helyre jutva károsíthatják az emberi egészséget, a vizeket, a vízi élőlényeket is.

Forrás: agroinform.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!