Tojáshéjat a növényeidnek!
A tojáshéj magas kalcium és káliumtartalma nagyon jót tesz kertünk zöld lakóinak. Nem csak ásványi anyag feltöltésre, de akár a termőföld pH-jának befolyásolására is használhatod! Összeszedtünk mindent, amit a tojáshéj-teáról tudni érdemes!
A tojáshéj magas kalcium és kálium tartalmáról mind tudunk, ám emellett foszfort, magnéziumot, nátriumot, cinket, mangánt, vasat és rezet is tartalmaz, amit mind-mind hasznosítani tudnak növényeink. Ezért tehát nem érdemes a szemetesbe dobnunk a sütés során megmaradt héjakat. Gyűjtsük össze és készítsünk konyhakerti- és dísznövényeink számára folyékony trágyát, úgynevezett tojáshéj-teát belőlük. Átlagosan egy tojáshéjban káliumból és kalciumból is 4-4 mg mennyiség van, tehát ha tíz tojás külső borításával számolunk, már mindjárt óriási ásványi anyag forrást adhatunk szeretett növényeinknek.
Tojáshéj-tea
A hatása akkor a legerősebb, ha vízzel vegyítve juttatjuk a végfelhasználóhoz, tehát a növényeinkhez. Ennek köszönhetően a felszívódás jóval gyorsabb és hatékonyabb lesz, és az egyenletes elosztás is így válik rendkívül egyszerűvé.
A tojáshéj-teához gyűjts össze 10-20 tiszta, szárazra törölt héjat – elsőre soknak tűnik, de egyik nap egy jó rántotta, másik nap egy piskótatekercs, és már ki is gyűlt a szükséges mennyiség.
Zúzzuk apróra a tojáshéjakat, majd forraljuk fel kb. 4 liter vízben. Ezt követően vegyük le a tűzről és hagyjuk állni bő egy napig. 24 óra alatt a tápanyagok kioldódnak a vízbe és már indulhat is a locsolás.
Így használd
Az oldatot közvetlenül a talajra locsold, cserepes és kerti növényeid esetén egyaránt. Cserepes növénynél kb. 2-3 tojáshéjnyi főzetre lesz szükség, nagy kerti növényeknél 4-5 tojáshéj mennyiség elegendő.
Nem muszáj megfőzni
Az egyszerűség kedvelői gyorsabb, de kevésbé hatékony módszert is alkalmazhatnak. Ha nincs időd, lehetőséged tojáshéj teát készíteni, egyszerűen csak zúzd össze a tiszta, száraz tojáshéjakat minél finomabb, apróbb darabokra, majd szórd a növény töve köré a talajra, egyenletesen eloszlatva.
Minél jobban sikerül porítanod a héjakat, annál több nyomelem jut át belőlük a talajba.
Ezeket a problémákat oldhatod meg a főzettel
A kálium közel olyan fontos a növényeknek, mint a nitrogén. Segíti a fotoszintézist, erősíti a szárszilárdságot és az aszálytűrési képességet is, mivel a vízszabályozást javítja. A hőmérsékleti változásokat is jobban viseli egy káliummal bőségesen ellátott növény.
Kalcium tartalma a gyökérfejlődést segíti és a gyökérszálak problémáját segít megoldani. Kerti szépségeink sejtfalai megerősödnek, stabilabbak lesznek a betegségekkel és hőhatásokkal szemben.
Plusz előny
A savas vagy semleges kémhatás lúgosítására is használhatsz tojáshéj teát. Ez nem csak a lúgos kémhatást igénylő növényeidnél, de a hortenzia színváltásánál is hasznodra lehet. A nyomelemek felszívódását a talaj pH-ja nem befolyásolja.
Rendkívül no-waste megoldás
A tojásfőzésből megmaradt főzővizet sem kell kiöntened, igazi öko-tudatos megoldásként használd inkább öntözővíznek! Nem olyan erős koncentrátum, mint a tojáshéj főzet, de mégis sok hasznos anyagot tartalmaz. Persze felhasználás előtt ne felejtsd el kihűteni!
Via hobbikert.hu